ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Expoziție de caricaturi fără cuvinte, la Galeriile Europe

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 18.02
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

Un gen foarte dificil – caricatura fără comentariu – este reprezentat prin lucrări valoroase la Galeriile Europe. Florin Balaban, un român emigrat în Luxemburg, organizează, anual, o competiție mondială de asemenea lucrări, cu o temă dată.

Peste 80 dintre caricaturile care au participat la ediția din 2011 a concursului, care a avut ca temă „Capitalismul”, sunt prezente la galeriile din Brașov. Președintele Uniunii Artiștilor Plastici Brașov, Nicolae Daicu, ne oferă detalii:

"După o pauză de câțiva ani am revenit cu aceste caricaturi. Autorul care se ocupă de treaba asta, Florin Balaban, locuiește în Luxemburg. El realizează în fiecare an cel puțin o expoziție mondială universală de caricaturi fără cuvinte. E obligatoriu să fie fără text, fără explicații. Așa cum se poate vedea, tema este capitalismul. Sunt participanți din toate țările lunii, premianți, iar printre ei avem și români".

Unul dintre pereții galeriei este rezervat în întregime caricaturilor lui Florin Balaban. Din nou, Nicolae Daicu:

Este un ferment în ramura asta, al caricaturii. În Europa de Vest atrage atenția și strânge în jurul lui caricaturiști de soi, să zic așa. Nu oricine poate face caricatură fără cuvinte. Am avut și la noi, în România, foarte mulți caricaturiști, dar cel care dă explicații este, de fapt, un ilustrator la un banc, la ceva. Dar aici sunt opere cu substraturi mai fine, mai subtile”.

Caricaturile pot fi admirate doar până în data de 15 februarie, la galeriile de pe strada Mureșenilor.

Sorin ȚÎRCĂ