ACUM:
10.03
Weekend împreună
Urmează:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul, din nou buget record pentru investiții și gospodărire. Pe ce vor fi cheltuiți banii în 2024

Publicat: luni, 5 Februarie 2024 , ora 13.11
FOTO: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
FOTO: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Un buget record, de aproape 1,9 miliarde de lei. Primăria municipiului Brașov a prezentat, astăzi, proiectul de buget pe anul 2024, care va fi dezbătut public marți, cu toți brașovenii interesați. Bugetul estimat pe acest an este mai mare față de anul trecut, dar cuprinde și excedentul necheltuit în 2023. Totuși, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, susține că acesta nu este un indicator relevant, pentru că viitoarele alocări de la bugetul de stat vor fi mai mici. 

„Anul acesta avem cu aproape 170 de milioane mai puțin decât ar fi trebuit să avem alocări de la Guvern, de la bugetul de stat. Asta înseamnă cote defalcate, reduceri pe cotele defalcate în suma aceasta. Înseamnă un deficit semnificativ, care reprezintă aproape dimensiunea bugetului de gospodărie pe un an de zile”, a declarat primarul Allen Coliban. 

În privința acestui an, sunt mai multe priorități ale administrației publice locale. 

„Nu există o singură prioritate. Sunt în top cinci transporturile, dar și partea de locuințe, deci tot capitolul mobilitate are sume consistente, în primul rând pentru cofinanțare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Pe de altă parte, bugete record și pentru învățământ, tot ceea ce ține nu doar de infrastructură și investiții în infrastructură, cât și pentru reparații și ceea ce ne solicită școlile. O schimbare pe care am făcut-o încă de la începutul mandatului a fost descentralizarea bugetului pe educație. Practic, directorii de unități de învățământ au acum posibilitatea să vină cu propuneri și își gestionează proprii bani alocați din bugetul municipiului și cred că este singurul mod în care putem să asigurăm o creștere a calității învățământului pe termen scurt și mediu”, a adăugat Coliban.

Doar pentru partea de Transporturi vor fi alocați aproape 500 de milioane de lei. Pentru învățământ vor fi 266 de milioane, de aproape aceeași alocare urmând să beneficieze și partea de cultură și recreere. Pentru protecția mediului vor fi 163 de milioane. 

Marți, de la ora 16.00, este programată dezbaterea publică pe buget, care va avea loc în format mixt, atât cu prezență fizică, în sala de Consiliu, cât și pe Zoom. 

Proiectul poate fi consultat pe portalul Primăriei, brasovcity.ro. Ședința pentru aprobarea bugetului de către Consiliul Local va avea loc luni, 12 februarie.
Adina CHIRVASĂ