ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dumitru Prunariu, sancționat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice

Publicat: duminică, 4 Februarie 2024 , ora 16.48
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării l-a sancționat, în august 2023, pe Dumitru Dorin Prunariu.

Motivul îl reprezintă faptul că acesta ar fi fost în conflict de interese fiind atât director al unei agenții care finanța proiecte de cercetare din fonduri publice, cât și președinte al unei asociații care ar fi beneficiat de astfel de fonduri. Decizia a fost luată în urma unei sesizări pe care Consiliul a primit-o din partea Serviciului Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Prunariu spune că această decizie nu i-a fost adusă la cunoștință la momentul emiterii și, mai mult, o va contesta, pentru că prezintă o situație neconformă cu realitatea.

El a contactat deja o casă de avocatură Dumitru Prunariu:

"Cine citește acea concluzie creată de Consiliul de Etică va constata, la un moment dat, că acesta afirmă că sunt acționar cu 40% a unei societăți pe acțiuni. Dacă scoateți extrasul de la registrul comerțului o să constatați că eu n-am nicio tangență cu acea firmă. De asemenea, se spune că sunt asociat la firma ROMSPACE. Este o Asociație ROMSPACE unde după extrasul de la registrul asociațiilor se constată că nu am fost niciodată asociat. Această firmă m-a angajat, dar mult timp după ce ne-am încheiat obligațiile profesionale pe alte linii, unde aș fi putut să intru într-un conflict de interese. Deci nu sunt nici asociat, nici acționar, lucruri care sunt foarte ușor de dovedit".

În urma deciziei, lui Prunariu i s-a interzis, pentru o perioadă de trei ani, accesul la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării și i s-a suspendat, pentru aceeași perioadă, dreptul de a se înscrie la un concurs de ocupare a unei funcții superioare ori a uneia de conducere, îndrumare, control sau ca membru în comisii de concurs.

Alături de Dumitru Prunariu, prin aceeași decizie a CNECSDTI, a fost sancționat și un fost coleg al său din conducerea ROSA, Marius Ioan Piso.

Brașoveanul Dumitru Prunariu este singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.
Adina Chirvasă