ACUM:
12.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

AUDIO Autoturismul personal, un lux pentru români, de anul acesta, din cauza majorării taxelor

Publicat: joi, 25 Ianuarie 2024 , ora 12.12
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În 2024, posesia unei mașini personale va deveni un lux pentru mulți români. Dacă automobilul e mai vechi de 10 ani va duce la costuri suplimentare, de la taxele de proprietate, la costurile cu service-ul. Tot din acest an, taxa pe mașină va fi indexată cu rata inflației, 13,8%, iar costurile de service se estimează că vor crește, în medie, cu 20-30%, pe fondul eliminării plafonării RCA, care a fost, deocamdată, prelungită cu trei luni.

Șoferii brașoveni sunt indignați de măsuri și chiar se plâng că au plătit chiar și cu până la 100 de euro în plus din buzunare pentru asigurări.

Cât de mult va urca prețul asigurărilor din aprilie, după ce plafonarea nu va mai fi prelungită, și cum au reacționat clienții asiguratorilor la aceste potențiale schimbări ne spune Loredana Holobâcă, broker de asigurare:

Polițele RCA pentru autovehicule au crescut cu 20-30 de procente în 2024, comparativ cu anul 2023. Nu se justifică acest lucru. Evident, companiile de asigurări dau vina pe cheltuielile administrative uriașe, au mai dispărut din piață și încă două companii, care au dat faliment. Și pentru că sunt mai puține, evident, cresc și prețurile. Există clienți care au renunțat la polița RCA. Deși nu este un lucru bun, nu recomandăm așa ceva. Din cauză că nu-și mai permit să achiziționeze o poliță, ei riscă să circule pe stradă fără să o aibă întocmită”.

Pe lângă scumpirile polițelor RCA, acest an aduce o creștere a accizelor la carburanți și un nou mod de calcul al punctului de amendă. De la 1 ianuarie, valoarea punctului de amendă este de 5% din salariul minim brut.

Ruxandra STOICA