ACUM:
13.03
Top 30 Brașov FM
Urmează:
14.00
Top 30 Brașov FM (continuare)
Apoi:
15.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Care a fost concluzia consultării publice privind oportunitatea amenajării unei parcări subterane în zona istorică a Brașovului?

Publicat: joi, 14 Decembrie 2023 , ora 12.50
Foto: Primăria Brașov
Foto: Primăria Brașov

Parcarea subterană din Centrul  Istoric să fie... în Centrul Civic. Asta este principala concluzie a consultării publice pe oportunitatea amenajării de parcări subterane în zona istorică a Brașovului. Dezbaterea a avut loc miercuri seară, fiind prezenți aproximativ 20 de brașoveni, cărora le-a fost prezentat studiul de fundamentare pentru acest proiect.

Acesta propune două parcări subterane, la Prefectură și sub Aleea Tiberiu Brediceanu, de sub Tâmpa, cu un total de 880 de locuri. Intenția municipalității este să concesioneze către un investitor privat lucrările și sunt propuse trei scenarii de realizare. Cel mai avantajos scenariu, potrivit specialiștilor, este cel în care municipalitatea concesionează lucrările către un investitor privat, din care Primăria va primi redevență, dar investitorul va primi și exploatarea parcării de la Regina Maria pentru o perioadă de 49 de ani. Costurile estimate pentru cele două parcări ar fi de 20 de milioane de euro.

Pornind de la strategia privind parcările în municipiul Brașov, aceasta prevede amenajarea a 3 inele de parcări de la intrarea în oraș către centru. În cazul de față, varianta de a amenaja o parcare în centru fără a cheltui bani din bugetul local o consider oportună, de aceea am și supus-o dezbaterii publice. Vorbim despre o parcare ce ar urma fie construită într-un timp mai redus decât <furcile caudine> ale administrației locale și, totodată, o parcare care ar deveni o parcare în proprietatea municipiului după finalizarea concesiunii. O astfel de investiție ar putea fi finalizată în 2,5 ani aproximativ și ar crea un fond de 880 de locuri în scenariile prezentate, un fond care ofere o soluție pentru turiști, dar care ofere și o alternativă pentru riverani, în ideea în care anumite locuri de parcare din zonă le închidem pentru pietonalizarea unor străzi”, a declarat primarul Allen Coliban.

Brașovenii prezenți au ridicat problema intensificării traficului în centrul istoric, dacă ar fi create aceste două parcări, iar cele mai multe voci au propus varianta unei parcări subterane în Centrul civic.

Municipalitatea are însă un proiect de parcare în centrul istoric, de aproximativ 700 de locuri, pentru care în această perioadă este actualizat studiul de fezabilitate. Un alt proiect de parcare va fi gândit la Gara Brașov. În altă ordine de idei, studiul de fundamentare urmează să intre și în votul consilierilor locali. Dacă va fi obținut votul, etapa următoare va fi redactarea de către consultant a caietului de sarcini și lansarea procedurii de atribuire.

Adina CHIRVASĂ