ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primarul ar vrea restricționarea traficului în weekend în centrul istoric și Șchei

Publicat: miercuri, 13 Decembrie 2023 , ora 13.15
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă
Mașinile personale nu vor mai urca în centrul istoric și în Șchei, de vineri după amiaza până duminică după amiaza. Cel puțin aceasta este propunerea primarului municipiului Brașov, Allen Coliban, care ar urma să fie dezbătută, joi, în Comisia de Circulație.

Ulterior ar urma să fie realizat proiectul de regulament în acest sens, până de Crăciun, iar acesta să stea în consultarea publică inclusiv în luna ianuarie.

Restricțiile ar urma să fie aplicate pentru străzile Mureșenilor, Castelului, Nicolae Bălcescu.

De la restricții ar urma să fie exceptați riveranii și cei cu permise de liberă trecere, pe lângă mașinile de intervenție.

“În fiecare an, de sărbători, orașul devine neîncăpător din cauza celor care vin să se bucure de felul în care orașul arată în straie de sărbătoare. Cifrele arată că 42% din traficul generat de astfel de evenimente este cauzat de autovehicule care vin din București și din alte județe decât Brașovul, iar 48% din traficul total pe zona centrală este generat de autovehicule care petrec mai puțin de o oră în perimetrul centrului vechi. Asta înseamnă că putem veni cu soluții pentru mobilitate sustenabilă și pentru încurajarea transportului public, dar cu condiția de a elimina aceste autovehicule și de a face un trafic mai relaxat și fluent pe zona centrului vechi”, a spus primarul Allen Coliban.

Propunerea are în vedere și modul în care se umple centrul istoric de mașini nu doar în orele de vârf din zilele lucrătoare, dar mai ales în weekenduri și zilele libere legale.

De exemplu, o monitorizare făcută cu senzori instalați deja arată că în perioada 1-3 decembrie, pe strada Mureșenilor au fost aproape 27.000 de mașini.

Ce a mai arătat studiul, ne-a spus reprezentantul firmei care l-a livrat, George Zaharia:

“Foarte multe mașini, în realitate doar se învârt în zona aceasta, doar se mișcă în zona centrală și nu se duc să staționeze pentru o perioadă îndelungată. De exemplu, am concluzionat că cei care rămân peste noapte și astfel stau peste 12h, reprezintă undeva la 20-30% din tot volumul de mașini pe care îl vedem în realitate pe aceste străzi”.  

Pe de altă parte, pentru turiști, de exemplu, primarul vrea o facilitate creată împreună cu centrele comerciale.

“Avem în vedere măsuri complementare: pe termen scurt, amenajarea de parcări «park&ride» în fondul de parcări disponibil, fondul excedentar al centrelor comerciale și am inițiat deja un dialog cu centrele comerciale, pentru a deveni un produs în comun, un produs care să acopere parcarea pe o zi și să aibă și transport public inclus în acest tarif”, a adăugat Allen Coliban.

Edilul vrea să lanseze și o listă de semnături de susținere pentru intenția de restricționare, prin care brașovenii să arate dacă sunt de acord cu această propunere.

Adina Chirvasă