ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Comunitatea Bisericii Evanghelice aprinde, duminică, o altă lumânare în coronița de Advent

Publicat: sâmbătă, 9 Decembrie 2023 , ora 17.10
Sursa foto: Radio România Brașov
Sursa foto: Radio România Brașov

Comunitatea Bisericii Evanghelice va aprinde, duminică, o altă lumânare în coronița de Advent.
Vorbim despre o tradiție specială, care simbolizează timpul așteptării sărbătorilor de Crăciun.


Sunt patru lumânări, care se aprind una câte una în fiecare dintre cele patru duminici de dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului.

Despre originea coroniței de Advent, ne-a spus mai multe prim-preotul Bisericii Negre, Christian Plajer:

„Tradiția aceasta începe în secolul XIX, în Germania, unde Johann Heinrich Wichern, un personaj foarte cunoscut în protestantism, a înființat o casă de copii într-o perioadă de industrializare în care multe familii erau dezorientate, copiii n-aveau unde să rămână și atunci i-a primit în această casă și copiii tot întrebau: Când vine Crăciunul? Câte zile mai sunt până de Crăciun? Și atunci, ca să nu răspundă de zeci de ori în fiecare zi, a luat o roată de căruță, a dat niște găuri și a înfipt în acele găuri lumânări”.


Numărul lumânărilor corespundea întregii perioade de Advent: erau 4 duminici marcate cu 4 lumânări albe și restul zilelor aveau lumânări roșii.

Astăzi, din această tradiție, se păstrează coronița de brad cu 4 lumânări.

În fiecare casă a comunității evanghelice sau sală de întrunire există această coroniță, iar membrii comunității au și alte evenimente speciale pentru toate vârstele.

“Începem cu cei foarte mici. La toate grupurile se tematizează această așteptare a venirii Măntuitorului. În grădinița Bisericii Negre sunt activități împreună cu părinții. Avem tinerii mai mari, care se întrunesc în fiecare săptămână, într-o după-masă, după programul școlar. Avem grupuri de tineret, avem diferite acțiuni, din nou, cu participarea tuturor vârstelor, de a pregăti turtă de dulce”, a adăugat Christian Plajer.

Adventul se încheie în 24 decembrie, când începe Ajunul Crăciunului.

Adina Chirvasă