ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Se adună din nou cetele de feciori din zona Făgărașului

Publicat: miercuri, 6 Decembrie 2023 , ora 21.03
Sursa foto: arhivă / Facebook / Primăria Făgăraș
Sursa foto: arhivă / Facebook / Primăria Făgăraș
Se adună din nou cetele din zona Făgărașului.

Considerat cel mai vechi și bine păstrat obicei din Țara Făgărașului, din perioada sărbătorilor de iarnă, cetele de feciori se formează chiar din această seară.

Conform tradiției, ceata de feciori este alcătuită din tineri de peste 18 ani, necăsătoriți.

În această seară, fiecare ceată își alege vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun și din seara de Sfântul Vasile, precum și purtătorul de steag.

„Sperăm ca și anul acesta, în județul Brașov, să se constituie mare parte dintre cele 30 și ceva de cete pe care le-am văzut la alaiul cetelor iarna trecută, la Bobotează. Cele mai active cete știm că funcționează în localitățile Mândra, Berivoi, Comăna, Fântâna, Paloș, Dumbrăvița și sperăm să fie număr la fel de mare, să aibă activitate și să le vedem din nou la Parada cetelor la Bobotează, în anul următor", a spus managerul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu.

Conform obiceiului, până în ajunul Crăciunului, tinerii din Cete se întâlnesc la diverse gazde, unde învață colinde.

În ajun de Crăciun merg la colindat, apoi, de Crăciun, feciorii, îmbrăcați în costume populare, merg la Biserică și participă la slujbă.

În seara de Crăciun organizează și Balul la Căminul Cultural, unde participă toată comunitatea.

Înainte de Crăciun însă va mai fi un moment spectaculos, a mai spus Adrian Vălușescu:

„Momentul cel mai inedit care se desfășoară în această perioadă este cel al ridicatului brazilor, pe care îl fac cetele de feciori din comuna Dumbrăvița, în ziua de Crăciun".

Cetele de feciori din Țara Făgărașului se desfac în ziua de Sfântul Ioan, când în centrul Făgărașului are loc Festivalul Cetelor de Feciori.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO în luna decembrie 2013.
Adina Chirvasă