ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Literele de pe Tâmpa vor fi colorate, astăzi, în albastru. Care este motivul?

Publicat: marți, 14 Noiembrie 2023 , ora 9.31
Foto: Primăria Brașov
Foto: Primăria Brașov

Literele de pe Tâmpa vor fi astăzi colorate în albastru, la solicitarea Clubului Lions Brasov, District 124 Romania, pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, declarată la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei doi premianți Nobel creditați cu descoperirea insulinei, fiziologul și farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreția internă a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieți omenești în ultima sută de ani.

Abia la 50 de ani după ce lucrarea lui Paulescu a fost publicată, Murray Anderson, un profesor de fiziologie la College of Medicine din Glasgow, a scris un articol în care recunoștea descoperirile făcute de Paulescu. Într-o ediție din 1971 a publicației Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, Murray scria: „Insuficientă recunoaștere i-a fost acordată lui Paulescu, distinsul savant român care, în perioada în care echipa din Toronto abia își începea cercetarea, reușise deja să extragă hormonul antidiabetic al pancreasului și să-i demonstreze eficiența în reducerea hiperglicemiei la câini diabetici”. Paulescu descoperise insulina, dar o denumise pancreină.

Diabetul zaharat reprezintă un sindrom caracterizat prin hiperglicemie cronică datorată scăderii secreției de insulină sau tulburării acțiunii acesteia. Se consideră că o persoană are diabet zaharat atunci când glicemia măsurată dimineața înainte de masă are o valoare mai mare de 126 mg % sau peste 200 mg % în orice moment al zilei.

Diabetul de tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism. Diabetul de tip 2 presupune prezența unei cantități mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive, sau printr-o cantitate mai mică față de normal.

Potrivit ministerului Sănătății, alimentația nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităților fizice, stresul, poluarea excesivă, sunt câteva dintre cauzele care astăzi au făcut ca diabetul să se răspândească. 

Prevenția are un rol hotărâtor în controlul diabetului prin metode naturale. Alimentația sănătoasă, mișcarea și renunțatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care va pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel de afecțiuni nedorite. De asemenea, și activitatea fizică este un factor important de prevenție.

Potrivit unui studiu publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (https://insp.gov.ro/download/cnsisp/Fisiere-de-pe-site-CNSISP/diabet_zaharat/Evidenta-Evolutiei-Diabetului-Zaharat-in-Perioada-2010_2021.pdf), în România, în anul 2021, se aflau în evidențele cabinetelor județene de nutriție și boli metabolice 1.254.870 de cazuri de diabet zaharat, iar ritmul de creștere în ultimi 10 ani este alarmant. 

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în acest moment la nivel mondial sunt 537 de milioane de diabetici. Aproape jumătate din bolnavii de diabet nu sunt încă diagnosticați.

Marian STOICA