ACUM:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)
Urmează:
21.00
Party Time by Dj Rux
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Program dedicat persoanelor cu deficiențe de auz, la Muzeul Casa Mureșenilor

Publicat: luni, 13 Noiembrie 2023 , ora 16.54
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină de multe ori probleme atunci când trebuie să interacționeze cu autoritățile.

Și în spitale, de exemplu, este foarte greu pentru o persoană care utilizează limbajul semnelor pentru comunicare să se poată înțelege cu cei din jur.

Muzeul Casa Mureșenilor are mai multe programe dedicate persoanelor cu dizabilități, iar acum derulează unul dedicat celor cu deficiențe de auz.

„Muzeul Casa Mureșenilor are de peste 15 ani activități de educație incluzivă, pentru persoanele cu dizabilități, cu diferite dizabilități și astăzi, iată, în colaborare cu doamna Mirela Crețu, interpret pe limbaj mimico-gestual, vrem ca aceste 26 de eleve de la Liceul Pedagogic Andrei Mureșanu, cum știam noi că se numea acest liceu, de la clasă de pedagogic, să învețe câteva elemente introductive legate de acest limbaj mai aparte, mai diferit”, a spus muzeograful Ovidiu Savu.

Cele 26 de eleve au aflat primele lucruri despre limbajul semnelor, care le-ar putea ajuta să predea și unor copii cu deficiențe de auz.

“Elevele clasei a X-a P, de la Liceu Pedagogic, de la profil pedagogic, specializare învățătoare-educatoare, au venit aici în urma unei invitații la un atelier de comunicare folosind limbajul mimico-gestual. Ele se pregătesc să devină învățătoare-educatoare și, în tehnicile de comunicare pe care trebuie să le învețe, cu timpul, să le aprofundeze, este o parte utilă și acest timp de comunicare”, a explicat diriginta clasei a X-a B, Ramona Drăgan.

Elevelor le-au vorbit două persoane cu deficiențe de auz, cu ajutorul unui interpret care le-a oferit mai multe informații despre dificultățile întâmpinate de aceste persoane și despre limbajul semnelor.


Sorin Țîrcă