ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Aproximativ 700 de copii ucraineni sunt obligați să înceapă cursurile în scolile din Brașov

Publicat: marți, 5 Septembrie 2023 , ora 15.21

Aproximativ 700 de copii ucraineni sunt în evidențele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov și aceștia vor trebui să înceapă și ei cursurile, din 11 septembrie, și să meargă frecvent la școală, cu statut de audienți. În caz contrar, părinții lor nu vor mai fi sprijiniți de statul român. Deja sunt aproximativ 600 de cereri depuse la IȘJ pentru luarea în evidență a copiilor, pe care Inspectoratul îi repartizează la diverse unități școlare, în funcție de locurile disponibile, iar directorii vor avea obligația să monotorizeze frecvența cu care aceștia vin la cursuri.

''Problema este la creșă, e o mare problemă acolo, pentru că știm toți, creșele din Brașov sunt absolut insuficiente față de cereri. O problemă ar mai fi la grădinițele supraaglomerate, dar în cazul acesta i-am direcționat și spre grădinițe mai îndepărtate de domiciliul lor. Acum, ei trebuie să se prezinte la școală, vor fi repartizați ca elevi audienți într-o clasă, potrivit nivelului lor de școlaritate din Ucraina. Și rugămintea noastră către directori a fost ca ei să alcătuiască un registru al elevilor ucraineni, în care să urmărească frecvența lor. Chiar dacă e audient, e obligat să frecventeze integral programul școlar al clasei la care sunt repartizați.'' a explicat Inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Brașov, prof. Nicolae Savin.

Cei cu copii de creșă sau grădiniță pot merge și la ONG-uri sau Asociații precum Salvați Copii sau Kastel, care pot elibera adeverință că micuții beneficiază de servicii educaționale, cu care părinții pot merge la serviciile sociale pentru a solicita sprijinul de refugiat. Pentru elevii din școli, urmează a fi stabilit și pragul de absențe de la care nu va mai fi dată adeverința.

''Va trebui să decidem la nivelul Consiliului de Administrație al ISJ care va fi gradul de frecvență de la care putem elibera o adeverință de frecventare a cursurilor într-un an școlar, pentru că cei mai mulți au crezut la început că pur și simplu se duc la o școală, se înscriu, nu frecventează cursurile, dar vor primi adeverința aceea că au frecventat cursurile, or, nu vrem să facem așa.'' a adăugat Nicolae Savin.

Dintre cei aproximativ 600 de elevi ucraineni, sunt aproximativ 150 integrați deja în sistemul brașovean. Au cursurile echivalate și cunosc și limba română, astfel că învață după curricula română.

Adina Chirvasă