ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Cutia bebelușului” va ajuta la scăderea mortalității infantile

Publicat: marți, 5 Septembrie 2023 , ora 11.52
foto: As. Salvați Copiii
foto: As. Salvați Copiii

O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Organizația Salvați Copiii, împreună cu parteneri din sfera economică, lansează proiectul "Cutia Bebelușului" cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă și de a sprijini familiile imediat după naștere.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă, care vor primi câte o Cutie a Bebelușului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe inclusiv Brașov.

În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare. Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață cum ar fi haine, scutece, sistem de înfășat, termometre, foarfecă jucării și cărți pentru copii.

Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranță pentru bebeluș în primele 3 luni de viață, când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.

*

La Brașov, distribuirea "cutiei bebelușului" se va face la familii din medii defavorizate, în localitățile Săcele și Tărlungeni.

Coordonatorul programului "Sănătatea Mamei și a Copilului, Salvați Copii", Silvia Burcea, a explicat: "Cutia bebelușului înseamnă un mediu sigur pentru nou-născuții din zonele rurale, care pot să doarmă în această cutie, această cutie se transformă în pat de dormit, este prevăzut cu saltea și de asemenea conține produse de bază pentru îngrijirea nou-născutului și a îngrijirea mamelor. Avem peste 40 de produse în "cutia bebelușului", care conține haine, scutece, lenjerie de pat, saltea de dormit, pilotă, prosop, termometru de baie, jucării pentru nou-născut și de asemenea și carte și broșură de informare pentru mame."

Nucu Jalea, Ruxandra Stoica