ACUM:
14.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri
Apoi:
15.05
Sens unic

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noul Centru pentru Persoane fără Adăpost, finalizat

Publicat: marți, 1 August 2023 , ora 14.46
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Noul Centru pentru Persoane fără Adăpost a fost finalizat.

Imobilul se află pe strada Panselelor, lângă Direcția de Servicii Sociale, are o capacitate de 80 de locuri, însă beneficiari ar putea primi înainte de începutul sezonului rece.

Ca și pe strada Zizinului, unde este actualul Centru, pe Panselelor vor exista adăpostul de noapte, pentru cei găzduiți doar pe timpul nopții, centrul de zi, cu servicii de comsiliere, dar și zona rezidențială, unde sunt persoane care au reușit să-și găsească un loc de muncă, de exemplu, și suportă o sumă modică pentru cazare.

Însă, perioada este limitată la maximum doi ani, în cazul lor.

„Acum, odată cu finalizarea acestei etape, urmează partea de documentație pentru a putea fi dat în administrare Direcției de Asistență Socială și apoi licențiat și oferit servicii. Centrul pentru persoane fără adăpost nu doar că oferă condiții foarte bune pentru beneficiari, dar are un întreg circuit care să ajute personalul care lucrează aici, de la partea de primire a acestora, apoi la partea de dușuri, de lăsarea obiectelor personale în vestiarele special amenajate, ulterior, la zona de găzduire, fie că vorbim despre adăpostul de noapte, ori chiar de o perioadă mai lungă, în centrul rezidențial”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Ieri noapte, de exemplu, au fost 18 persoane în adăpostul de noapte.

Alte 21 de persoane sunt în zona rezidențială, în prezent.

De-a lungul anilor, unii dintre cei care au ajuns în zona rezidențială au reușit să fie integrați în societate, alții nu.

Despre beneficiari, ne-a vorbit directorul Direcției de Servicii Sociale, Mariana Topoliceanu:

„Sunt persoane care nu au mai reușit să se integreze în comunitate, fie eliberate din penitenciar, fie în urma unor traume, pierderea familiei, a locuinței, prin girarea acesteia în interesul altei persoane. De regulă, sunt persoane decompensate din punct de vedere al sănătății mentale, ceea ce este foarte greu, pentru că nefiind monitorizate printr-un serviciu medical de specialitate este foarte grea și reintegrarea lor în societate. Cu toate acestea, colegii mei lucrează în partea de consiliere psihologică și psihoterapie, în așa fel încât putem spune că sunt și persoane reintegrate, aș putea spune, în jur de 40% dintre cei care ajung în centrul rezidențial”.

Investiția în acest centru s-a ridicat la 21 de milioane lei.

După ce vor fi mutați beneficiarii care acum sunt în centrul din strada Zizinului, clădirea din cartierul Uzina 2 va intra în reabilitare și va fi transformată în bloc de locuințe sociale.
Adina Chirvasă