ACUM:
17.00
Radiojurnal
ACUM:
17.00
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Direcția de Asistență Socială vrea să conteste amenzile primite la Căminul din Noua

Publicat: miercuri, 12 Iulie 2023 , ora 14.07
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua a primit 21.500 de lei amenzi din partea instituțiilor care l-au controlat, în cadrul amplei campanii de verificări la nivel național, după problemele constatate la azile de seniori din Ilfov.

11.500 de lei a fost amenda primită pentru o cădiță cu pete, cuptorul din bucătărie, care avea pete de ulei, 4 lămâi mucegăite. Alți 10.000 de lei sunt de la ISU. Pentru ce anume, ne-a spus directorul Direcției de Asistență Socială Brașov, Mariana Topoliceanu:

”Faptul holurile imobilului sunt mai mici nu respectă standardele actuale pentru autorizarea ISU, noi având o autorizație pe vechea legislație emisă în 2007, avem la capetele holurilor scări batante, iar dimensiunea celorlalte scări de evacuare este mai mică decât prevederile legale”.

Singura variantă de a atinge aceste norme, spune șefa DAS, ar fi să renunțe la furnizarea acestor servicii parțial. Adică să nu mai ofere servicii pentru 135 de beneficiari, ci pentru aproximativ 60, care să fie mutați la parter, unde pot fi respectate toate normele de evacuare, în caz de situație de urgență.

Însă, la Cămin nu sunt doar beneficiari independenți, ci și semidependenți și 100% dependenți. Pentru ei sunt oferite condiții la nivelul unei instituții private. Există chiar și cameră specială de duș. Șefa Centrului din Noua, Laura Bârcă, a oferit câteva precizări:

”Vârstnicul dependent este adus cu acea targă specială, hidraulică, aici este dezbrăcat, aceea este zona în care i se realizează igiena generală, apoi avem spațiul în care acesta este îmbrăcat, i se taie unghiile, iar beneficiarii semidependenți cu mobilitate pot face baie în această cadă cu șezut”. 

Seniorii rezidenți în Căminul din Noua au numai cuvinte de laudă pentru acest loc și personalul său. 


Reamintim că municipalitatea a invitat toate ONG-urile din domeniul social care doresc să vină să vadă care sunt condițiile de la Căminul din Noua.
Adina Chirvasă