ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Săptămâna Soarelui“, la Planetariul Brașov

Publicat: luni, 3 Iulie 2023 , ora 8.48
Sursa foto: Facebook / Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov
Sursa foto: Facebook / Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov

Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va organiza «Săptămâna Soarelui» în perioada 3-9 iulie. În iulie, pe 6, Soarele va fi la cea mai mare distanță de Terra, la aproape 152,1 milioane kilometri, în această zi Pământul având și cea mai mică viteză cu care orbitează în jurul stelei, sub 29,5 km pe secundă.

Sunt programate observații solare în cele trei mari piețe ale orașului: Piața Sfatului, Piața Unirii și  Piața Consiliului Europei (Parcul din Centrul Civic).

Programul este următorul: 

Luni (3 iulie): Piața Consiliului Europei, între orele 11.00 și 17.00

Miercuri (5 iulie): Piața Unirii, între orele 11.00 și 17.00

Vineri (7 iulie): Piața Sfatului, între orele 11.00 și 17.00

*observațiile vor avea loc, bineînțeles, numai dacă cerul este senin!

Programul Planetariului rămâne neschimbat (detalii - https://bit.ly/41PD09U), diferența față de zilele obișnuite fiind faptul că sâmbătă (8 iulie) și duminică (9 iulie) va fi proiectat gratuit, înaintea fiecărui spectacol, un film despre Soare, despre cât de spectaculoasă și enigmatică este steaua în jurul căreia se rotește Pământul. Este vorba despre filmul de 12 minute „În căutarea Soarelui”.

Soarele va fi observat cu ajutorul a 3 telescoape:

o   «Filtru» Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.

o   «Filtru» H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.

o   Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.