ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Fram, ursul polar” a fost scris la Săcele - Brașov

Publicat: vineri, 2 Iunie 2023 , ora 9.30
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Celebrul roman celebru „Fram, ursul polar” al lui Cezar Petrescu a fost scris la Săcele - Brașov în anul 1932. Acest detaliu a ieșit la iveală din vechea presă românească.

Într-un articol din ziarul „Drum nou” de acum 50 de ani există o relatare, nesemnată de reporter, din care aflăm date particulare despre unul dintre cele mai faimoase romane ale copilăriei multora dintre noi. 

Sora scriitorului Cezar Petrescu, Chehata din București, într-un interviu din anul 1968, relata reporterului că o parte din opera literară a lui Cezar Petrescu a fost scrisă la Săcele și la Brașov în perioada interbelică.

Din acest articol avem chiar și detalii inedite cum că volumul a fost scris într-o cămăruță din curtea casei lui Ianos Ghiraș (Cernatu nr. 62) unde locuia sora scriitorului, profesoară la Săcele începând cu anul 1931.

După recăsătoria din anul 1932, Cezar Petrescu cu soția sa au locuit la Brașov, pe Lunca Plăieșului nr. 3, iar apoi pentru doi ani în Villa Elena de pe Curmătura B. 


Radio România Brașov FM