ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Itinerariu în lumea lăzilor de zestre, la Brașov

Publicat: duminică, 28 Mai 2023 , ora 15.42

Manuela Ivan este unul dintre puținii meșteri care dau viață lemnului sub forma lăzilor de zestre. Venită din mediul economic, a ales să se dedice acestui meșteșug după ce a vizitat mai multe muzee și a văzut exponate de care s-a îndrăgostit.

Pictura pe lemn este pasiunea ei, iar de aici până la a replica lăzi de zeste, nu a mai fost decât un pas. A făcut Școala Populară de Arte și a urmat un stagiu de ucenicie de 4 ani, într-o familie de pictori în lemn, unde a învățat toate tainele acestui meșteșug. Acum este unul dintre meșterii care pictează în stil traditional săsesc și secuiesc și are colaborări cu muzee din Brașov și Sibiu.

De altfel, una dintre piesele din „Lăzile de zeste ale bunicilor”, de la Muzeul de Etnografie Brașov, în fapt o replică a unei lăzi ceangăiești, îi aparține. Îți poate vorbi ore în șir despre piese vechi de mobilă îmbrăcate în pictură cu semnificație. Iar lada brașovenească îi oferă motive pentru a-ți spune o istorie a trecutului:


Lada brașovenească a fost folosită inclusiv pentru a transporta marfă. Manuela ne spune și cum putem să o recunoaștem: 



Manuela lucrează atât obiecte mari, de tipul lăzilor de zeste, cât și piese mici, precum oglinzi, cuiere, etajere, alături de soțul ei, care este tâmplar.
Adina Chirvasă