ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Seminarul ku filosofie, cel mai longeviv proiect educațional din Brașov

Publicat: sâmbătă, 27 Mai 2023 , ora 19.27
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

De două decenii reușește să le insufle liceenilor pasiunea pentru citit și nu orice. Lecturi serioase, din filosofii lumii, pe care îi aprofundează dincolo de nivelul cursurilor școlare.

Este vorba despre profesorul Adrian Sandu, de la Colegiul Național "Andrei Șaguna", care ține, benevol, Seminarul ku filosofie, cel mai longeviv proiect educațional din Brașov. Cea de-a 19-a ediție a seminarului abia s-a încheiat. A 19-a, pentru că în anul când s-a declanșat pandemia, seminarul a fost suspendat.

Cursurile extrașcolare au loc, de regulă, în după amiezele de vineri, o dată la două sau trei săptămâni. În acest an au avut loc la Sala Patria, cu o medie de 20 de liceeni, cei mai mulți de la "Șaguna". Sunt liceeni de la toate nivelurile, de la clasa a IX-a până în a XII-a, care vin de plăcere la cursurile seminarului. Atmosfera este una relaxată, nu există presiunea notelor, iar copiii își exprimă părerile deschis și ajung, în cele din urmă, să iubească filosofia într-atât, încât să-și dorească să o studieze la facultate.

Așa este cazul Mariei Marina, elevă în clasa a XII-a, care vrea să meargă la Sorbona, din toamnă.

"Pentru mine, cel mai mare câștig este probabil modul în care raportez la textele filozofice. Știu urmează 3 ani lungi de citit texte filozofice. Noi, înainte de fiecare seminar, avem un text propus pe care îl parcurgem, iar apoi îl discutăm. Și discuțiile pe care le avem în cadrul seminarului și cu domnul Sandu și toate perspectivele noi pe care le aduce în discuție fac țin minte câteva puncte cheie pe care le am în cap în momentul în care citesc un text nou. Și asta e foarte, foarte bine pentru cam orice fel de text, fie fiozofic sau din altă sferă", ne-a explicat eleva.

Teodor Stănescu este în clasa a X-a, la Colegiul Național Unirea. A venit la seminar de curiozitate, apoi a continuat să vină.

"Am aflat de la o prietenă din clasă și ne-am dus împreună pentru prima oară la începutul anului. Mi se pare fiecare poate să-și exprime părerea liber și este un schimb de idei. Îmi place aud părerea fiecăruia și să o compar cu a mea. Nu ești obligat spui ceva, adică poți doar asculți și da, nu ești presat neapărat de note. Poți să-ți spui părerea liber", ne-a spus Teodor.

Sunt elevi care merg la întâlnirile seminarului toți cei patru ani de liceu, sunt și care merg un an sau doi. Uneori vin și studenți. Pe toți îi influențează aceste întâlniri, după cum ne spune profesorul Sandu, care observă cum tinerii ajung să-și dezvolte gândirea analitică, spiritul critic, capacitatea de argumentare.

"Temele sunt diverse. Anul acesta am avut pe domenii de etică, filozofie politică, metafizică și epistemologie. Aici e interesant o perioadă am mers pe bibliografie, după care am experimentat problematizarea și au fost câțiva ani buni în care am mers pe problematizare, fără text-suport și elevii ne-au cerut, la finalul anului avem sesiuni de feedback, și ne-au cerut venim și cu texte suport. Asta se întâmplă acum 6, 7 ani. De atunci am reintrodus textele suport pentru fiecare întâlnire. Sunt practic niște fragmente din anumite opere filozofice care tratează anumite probleme, pe care le dezbatem, le discutăm în cadrul întâlnirilor", ne-a detaliat coordonatorul Seminarului ku filosofie, prof. Adrian Sandu.

Seminarul ku filosofie ediția 20 va începe din octombrie. Pentru cei interesați, detaliile vor fi postate din timp pe platforma District Hub.
Adina Chirvasă