ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Sute de brașoveni și turiști, în această seară, la ”Aruncatu-n țol”

Publicat: vineri, 21 Aprilie 2023 , ora 18.28
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Peste 200 de brașoveni și turiști au participat, în această seară, în Piața Unirii, la Aruncantu-n țol.

Unul dintre cele mai pitorești obiceiuri ale Junilor brașoveni, din Săptămâna Luminată, "Aruncatu-n țol" a avut inițial o altă zi de desfășurare, despre care ne spune mai multe președintele Grupului Junilor Tineri, Florin Nistor:

"Joia se arunca în țol la Casa Armașului Mic, deci o activitate intimă, iar de ocară, pe vremuri, se arunca în țol vinerea ăi de n-au stat joia. Astăzi este greu de realizat acest lucru pentru de foarte multe ori se întâmplă ca armașul mic nu mai stea în Șchei, nu stea la casă și atuncea nu se poate face acest lucru devenind ca o zi festivă, și nu de ocară, ziua de vineri. Aruncatul țol, la fel ca și aruncatu buzuganului, de fapt, sunt acte de bărbăție, de confirmare, de apartenență la grup. De fapt, toate acestea înseamnă primirea, acceptarea în grupul Junilor tineri".

Conform ritualului, Junii tineri se adună la Biserica Sfântul Nicolae, unde primesc binecuvântarea părintelui, după care se îndreaptă spre troița Căpitanului Ilie Birț, unde cântă Troparul Învierii, în stilul lor specific.

Apoi, însoțiți de lăutari, revin în fața Bisericii Sf. Nicolae, unde joacă Hora Junilor și aruncă, pe rând, buzduganul. La final, este adus țolul pe care sunt aruncați de câte trei ori toți membrii grupului, începând cu vătaful.

Cel mai spectaculos eveniment din tradițiile Junilor - Coborârea în Cetate, va fi duminică, începând cu ora 11.00, cu plecare din Piața Unirii.
Adina Chirvasă