ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Angajații Prefecturii sunt în grevă generală

Publicat: luni, 10 Aprilie 2023 , ora 9.00
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Salariații din Instituția Prefectului fac pentru prima dată grevă generală! La Brașov, toți cei 38 de membri ai Sindicatului "Egalitatea" s-au alăturat demersului colegilor din toată țara și au întrerupt lucrul.

Principala nemulțumire a acestora este nivelul salarial scăzut, mai mic chiar decât al funcționarilor publici din comune, spun aceștia:

"Avem grevă generală începând cu 10 aprilie, pentru mărirea salariilor la instituțiile prefectului, deoarece instituția prefectului este o instituție importantă. Am rămas cu salariile mai mici ca la comune. Ne aflăm pe ordinea de zi din septembrie, dar nu a trecut de comisia de muncă. În Camera Deputaților încă așteptăm. Deci ne-am adunat aici cu toții pentru salariile noastre sunt jignitor de mici și încercăm forțăm un pic mâna la Guvernului revizuiască un pic legea salarizării. În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluționate, vom continua greva și a 2-a zi, și a 3-a zi și a 4-a zi, până când vor fi soluționate și cererile noastre vor fi luate în seamă așa cum se cuvine", ne-a declarat una dintre protestatare, angajată a Prefecturii Brașov.

La această acțiune participă 1800 salariați prin încetarea colectivă și voluntară a lucrului la sediul instituției prefectului. Aceștia solicită trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.

"Salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că instituția prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un angajat al instituției prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate. Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale. Instituția prefectului din instituția numărul 1 a ajuns cenusăreasa administrației publice", se arată într-un comunicat de presă semnat de Președintele Sindicatului "Egalitatea" al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, Cosmin Enescu.

De asemenea, protestatarii solicită ca instituțiile prefectului să reintre în subordinea Guvernului, iar ordonator principal de credite pentru institutiile prefectului sa fie Secretariatul General al Guvernului si nu Ministerul Afacerilor Interne, cum este în prezent.

"Este un drept prevăzut de Constituția României pe care îl respect și, așa cum am mai spus și la precedentele greve. Cred există un adevăr care susține această grevă, pentru că, într-adevăr, drepturile salariale ale angajaților din instituții prefectului sunt sub multe alte categorii profesionale. Cred că, într-adevăr, trebuie existe o normalitate și în ceea ce privește plata salariilor și sper ca acest lucru se și facă", a declarat Prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursa video: Radio România Brașov FM
Camelia Vlad