ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Evenimente pentru Ziua Internațională a Rromilor, dar și ”Împușcatul cocoșului”, la Apața

Publicat: joi, 6 Aprilie 2023 , ora 12.28
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Acest sfârșit de săptămână se anunță unul plin de evenimente în județul Brașov, cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor.

În mai multe localități, printre care Săcele, Făgăraș, Tărlungeni, Budila, Augustin, Apața, Ormeniș sau Homorod vor avea loc activități dedicate rromilor, spectacole, recitaluri de muzică rromani sau concursuri de pregătit mâncare la ceaun.

Rolul acestora este de a conserva și promova tradițiile culturale ale etnicilor rromi.

La Apața, în prima zi a Paștelui Catolic va avea loc "Împușcatul Cocoșului", un obicei tradițional al comunității maghiare din Țara Bârsei.

Ne-a oferit mai multe detalii Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta Brașov:

"Este un obicei care datează de câteva sute de ani, bazat pe o legendă din timpurile medievale. Evenimentul este organizat împreună cu copiii și cu tinerii din comună, din comunitatea maghiară. Este un obicei care are un rol de trecere a copiilor de la vârsta copilăriei la vârsta adolescenței. Vor fi îmbrăcați în costume tradiționale maghiare și secuiești și, după o paradă prin comună, vor urca pe deal unde vor face niște exerciții de tragere la țintă. Pe țintă este desenat un cocoș și despre asta este vorba, adică nu va fi rănit niciun niciun animal, dar este un obicei care se păstrează cu sfințenie".

Ruxandra Stoica