ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Vaccin împotriva HPV, compensat parțial pentru femeile între 18 și 45 de ani

Publicat: luni, 6 Martie 2023 , ora 17.58
Sursa foto: bucurestifm.ro
Sursa foto: bucurestifm.ro

Vaccinul împotriva HPV, care previne cancerele de col uterin, ar putea fi administrat și femeilor cu vârsta între 18 și 45 de ani, cu compensare parțială prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

“Este clară utilitatea - și este demonstrată de studii științifice, la femeile aflate la vârste fertile, între 18 și 45 de ani. Trebuie să crești accesibilitatea și o compensare parțială la această categorie de vârstă cred că ar fi binevenită. Ne dorim să putem să dezvoltăm acest model de bună practică într-un viitor foarte apropiat, când vom avea un punct de vedere tehnic și noi o să facem normele la legea care ne permite acest lucru, să decontăm vaccinurile”.

O astfel de decizie ar fi bienevenită, împreună cu decontarea analizelor specifice, având în vedere costurile ridicate ale acestora, este de părere medicul ginecolog brașovean, dr. Marieta Mușetescu:

“O hotărâre foarte bună, pentru că aceasta este o analiză scumpă, pe care nu și-o permite toată lumea. Analiza este undeva în jur de 500 lei. Intră deja în protocolul de profilaxia cancerului de col uterin, împreună cu examenul Papanicolau. Protocolul spune așa: ar fi ideal de recoltat un Papanicolau o dată la un an, un an și jumătate și ADN - HPV o dată la trei ani”.

În fiecare an, peste 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproape 1.500 pierd lupta cu boala, atrage atenția Asociația „Mame pentru Mame”.

Asta, în condițiile în care această boală poate fi prevenită prin vaccinare și screening.

Camelia Vlad