ACUM:
12.10
Weekend împreună (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Top 30 Brașov FM

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a ajuns în județul Brașov

Publicat: joi, 9 Februarie 2023 , ora 14.48
Sursa foto: Facebook / Prev HPV - regiunea Centru
Sursa foto: Facebook / Prev HPV - regiunea Centru

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a ajuns, astăzi, în județul Brașov, la Roadeș.

Aici, femeile între 24 și 64 de ani pot beneficia gratuit de testele Babeș-Papanicolau și HPV, cu mențiunea că este necesar să aibă la ele cartea de identitate.

Presupune informarea, educarea, conștientizarea și, nu în ultimul rând, recoltarea de probe și realizarea așa numitelor teste screening pentru femeile care sunt eligibile pentru grupul țintă. Pentru femeile între 24 - 29 de ani se face testarea clasică Babeș-Papanicolau, prin examen citologic, iar pentru femeile peste 30 de ani este vorba despre testarea tulpinii de virus papiloma HPV. O noutate pentru sistemul de servicii medicale de clinic din România, și anume screening primar prin testare HPV”, a spus managerul proiectului, dr. Cosmina Uzun.

Statisticile arată că România încă ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin la femeile tinere.

Ruxandra Stoica