ACUM:
16.03
Sens unic (continuare)
Urmează:
17.00
Radiojurnal
Apoi:
17.00
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Gripă aviară la Codlea!

Publicat: sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 , ora 9.17

........................

UPDATE

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat la o altă fermă de curcani de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata apropiere a celei unde a fost detectat primul focar. În total, peste 100.000 de curcani sunt crescuți în cele două ferme. A fost creată o zonă de protecție sanitară cu măsuri de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport. Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din acea zonă, transmite Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În plus, sunt suspiciuni privind prezența acestui virus și într-un al treilea caz. Toate cele trei ferme aparțin aceluiași agent economic. Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că în toate fermele se foloseau aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor.

.......

Un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov. Autoritatea Sanitară Veterinară precizează că ferma are peste 65.000 de curcani și a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor din județ și județele limitrofe. A fost delimitată o zonă de protecție și de supraveghere, iar pe o rază de 10 km s-au luat măsuri severe de restricție de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecție mai sunt încă nouă exploatații comerciale de păsări, iar în zona de supraveghere 15 - acestea sunt monitorizate permanent. Drumurile de acces către ferme au fost restricționate. Se fac controale intense în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre și ouă între România și alte state membre în care evoluează gripa aviară. Mai multe țări europene raportează o înmulțire a focarelor.

Radio România Brașov FM