ACUM:
12.10
Weekend împreună (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Top 30 Brașov FM

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Culturii Naționale, la Banca de Cultură Apollonia

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2023 , ora 16.46
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, aflată în patrimonial Muzeului Prima Școală Românească , va putea fi văzută, în original, de publicul larg.

Documentul va fi expus, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în care aniversăm nașterea poetului, duminică, la Banca de Cultură Apollonia.

Din Dobling, Viena, Eminescu i-a scris prietenului său în perioada în care era internat într-un spital privat „de alienați“, cum el însuși povestește, pentru care cheltuielile erau suportate probabil chiar de Titu Maiorescu.

Scrisoarea a fost trimisă în 12/24 ianuarie 1884, iar Eminescu mărturisește că deși „boala intelectuală i-a trecut“, se afla într-o stare fizică proastă, fiind „slab, rău hrănit și plin de îngrijire asupra unui viitor care, de acum înainte, e fără îndoială mai nesigur decât oricând“.

Organizatorii au pregătit și alte experiențe inedited printre care un tur ghidat al expoziției „Vechiul Brașov”, posibilitatea de a răsfoi, cu mănuși speciale, volumul de poezii al lui Mihai Eminescu, ilustrat de pictorul și graficianul Casei Regale, Aurel Bordenache sau proiecția specială a filmului „Cufărul“, un documentar artistic despre Eminescu.

Sorin Țîrcă