ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii

Publicat: marți, 10 Ianuarie 2023 , ora 16.01
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

Potrivit unei legi din 2021, data de 15 ianuarie este Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii în România.

Ziua a fost aleasă deoarece în 10 ianuarie 1906, la Tulcea, se năștea Grigore Constantin Moisil, pionier al informaticii în România și pe plan mondial.

La Brașov, Colegiul Național de Informatică îi poartă numele marelui matematician.

Unul dintre profesorii de informatică ai colegiului a absolvit chiar această școală.

"Este o zi într-adevăr specială, mai ales că acest colegiu este singurul din Brașov care acum 50 de ani - și chiar sunt 50 de ani în acest an - a înființat primul profil de Informatică din Brașov. Grigore Moisil a fost unul dintre pionii principali ai dezvoltării acestei discipline în România. Ne-a dat un mod de gândire, în primul rând și ne-a dat o direcție pe care să mergem înainte. Și în acest mod IT-ul românesc s-a dezvoltat și a ajuns pe culmi, după cum toată lumea știe", a spus profesoara Manuela Șerban.

Elevii colegiului obțin în fiecare an rezultate prestigioase la cele mai importante concursuri de informatică din lume.

Unul dintre elevii de top ne-a povestit cum a ales această școală:

Eu am fost un fan al matematicii și al gândirii logice de când eram mic. Sora mea mai mare a absolvit acest colegiu și aruncând cu ochiul la ce mai făcea, la temele ei și la ce avea de lucrat, am început să fiu curios cum pot să fac și eu la fel, cum pot dezvolta ceva pe calculator, cum pot crea o aplicație. Am început să citesc din caietele ei și să exersez și de atunci am știut că asta vreau să fac”, a spus Daniel Șelaru, elev în clasa a XI-a.

Daniel Șelaru așteaptă acum finala concursului American Computers Science League, unde s-a calificat și speră să obțină un rezultat cât mai bun, mai ales că a avut punctaj maxim.

Grigore Moisil a condus echipa care a dezvoltat primul calculator electronic din România, în 1957 și a făcut din țara noastră a opta din lume care reușea o astfel de performanță.

Moisil a inventat circuitele electronice tristabile datorită cărora este considerat părintele informaticii românești.

Sorin Țîrcă