ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primul elicopter SMURD alocat Brașovului a devenit operational

Publicat: miercuri, 21 Decembrie 2022 , ora 8.42
Sursa foto: arhivă / Facebook / SMURD
Sursa foto: arhivă / Facebook / SMURD

Ministrul de Interne Lucian Bode și secretarul de stat Raed Arafat au fost prezenți, astăzi, pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, unde a avut loc un ceremonial religios și a fost prezentat noul elicopter SMURD care va fi folosit pentru situații de urgență.

Ca să spun de la început, a durat undeva la 6 ani până am ajuns la nivelul de a face misiuni SMURD, atât în mediul montan, cât și în alte medii. Se va reduce timpul de răspuns în cadrul misiunilor primare și se va crește numărul misiunilor secundare de transfer între unitățile intraspitalicești”, a precizat pilotul elicopterului, sublocotenent Alin Costea.

Salvatorii pot interveni cu ajutorul elicopterului în zonele de munte greu accesibile.

„Nu putem să încheiem un an mai fericit decât așa, în sensul că am operaționalizat și elicopterul SMURD. Vreau să mulțumesc pe această cale Ministerului de Interne, domnului ministru Lucian Bode, domnului secretar de stat Raed Arafat, pentru efortul pe care l-au făcut. Anul acesta am reușit să finalizăm și Unitatea de Primire Urgențe, unitate care poate rivaliza cu orice unitate la nivel național, iar de această dată, aducerea elicopterului la Brașov evident cu un angajament venit din partea noastră, acela de a construi un hangar - este o șansă pe care o dăm tuturor pacienților, celor care ajung în situații critice, în zone greu accesibile”, a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Elicopterul de la Brașov este al zecelea din România utilizat de SMURD pentru salvarea de vieți omenești.

„Primul aspect al acestui punct de operare este că elicopterul e aproape de munte, mai aproape decât cel de la Mureș, care a deservit toate zona, ceea ce înseamnă că pentru intervenția imediată pe munte va fi mai rapidă intervenția. Numai dacă el nu e disponibil va veni celălalt în sprijinul lui sau dacă sunt mai multe victime. }n al doilea rând, era o zonă care era departe de elicopterul de la Mureș pentru intervențiile primare și care este departe și pentru elicopterul de la București sau cel de la Craiova”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Până cand se va amenaja hangarul de la aeroport, elicopterul va staționa la ICA Ghimbav, de unde va pleca la intervenții.

Sorin Țîrcă