ACUM:
12.10
Weekend împreună (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Top 30 Brașov FM

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Zilele Porților Deschise la sediul Băncii Naționale a României din Brașov

Publicat: joi, 15 Decembrie 2022 , ora 21.22
Sursa foto: BNR Brașov
Sursa foto: BNR Brașov

Peste 100 de persoane au vizitat sediul BNR Agenția Brașov într-o singură oră.

Palatul Czell, în care funcționează instituția s-a redeschis publicului astăzi, de la ora 12.00, iar vizitatori de toate vârstele au putut să vadă o parte din interiorul clădirii.

Însă, cel mai încântați a fost copiii de camera securizată de la subsol, care se deschide cu o cheie specială, precum și de expoziția de banconote.

„Înăuntru sunt foarte multe bancnote foarte vechi, de colecție și putem vedea și bancnotele de 20 de lei. În plus, este o prezentare foarte bine pusă la punct”, a spus un adolescent.

Am văzut mulți bani, un lingou de aur și tot felul de bani mai vechi. Mi-a plăcut ușa aia de acolo, de jos, cu toate cheile ălea și cum se închidea și deschidea”, ne-a spus un copil.

De altfel, camera securizată a fost deschisă publicului prima dată, pentru că la ediția din aprilie a Zilelor Porților Deschise, vizitatorii nu au avut acces aici.

Camera găzduiește replica unui lingou de aur, o expoziție de banconote și numismatică, dar tot aici, vizitatorii pot vedea și tocătura de bani deteriorați.

Aici avem un foarte frumos tezaur, care este deschis publicului pentru prima dată. Am expus și o replică a unui lingou de aur, câteva bancnote, monede, avem și câteva expoziții numismatice. Acolo, în spate, avem ceva foarte interesant: banii deteriorați sunt colectați de Banca Națională și sunt distruși, iar starea finală în care-i ajung ei este această tocătură de bani”, a precizat Liviu Șerbănescu, director BNR Agenția Brașov.

Vizitatorii pot să ia și un suvenir cu o mostră de tocătură de bani.

La etaj sunt pregătite pentru oaspeți scurte sesiuni de informare asupra rolului Băncii Naționale.

La final, fiecare copil primește și daruri de la Moș Crăciun.

Am venit în întâmpinarea celor care doreau să cunoască Banca Națională, să cunoască patrimoniul imobiliar. Am primit o vizită surpriză și din partea lui Moș Crăciun, care a vorbit despre economisire, creditare, istoria Băncii Naționale, istoria monedei, iar adulților le-am prezentat obiectivul și funcțiile băncii centrale. Nu foarte multă lume cunoaște obiectivul sau funcțiile băncii centrale, ne mai confundă de multe ori cu o bancă comercială”, a spus Dorin Puiu, economist al BNR Agenția Brașov.

Sediul instituției poate fi vizitat și vineri, între orele 12.00 și 16.00.

Adina Chirvasă