ACUM:
12.10
Weekend împreună (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Top 30 Brașov FM

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Noutăți legislative pentru învățământul dual și dezvoltarea acestuia, la Edu. Dual

Publicat: joi, 13 Octombrie 2022 , ora 16.32
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Noutăți legislative pentru învățământul dual și dezvoltarea acestuia până la nivelul universitar, dar și oportunități de finanțare pentru dezvoltarea de campusuri pentru acest tip de învățământ. Sunt teme despre care se discută, la Brașov, în cadrul Conferinței internaționale Edu. Dual. Asta cu atât mai mult cu cât urmează a fi finanțate prin PNRR proiecte de dezvoltare a învățământului dual.

La eveniment a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, care a precizat că Ministerul a dat deja un ordin de ministru pentru dezvoltarea la nivel universitar, iar acum se lucrează la metodologia de organizare și funcționare a consorțiilor pentru învățământul dual:

“Imediat după ce vom aproba metodologia de organizare și funcționare a consorțiilor regionale, parteneriatele vor fi transmise către minister, pentru a primi avizul și după ce vor primi avizul, practic, vor putea funcționa aceste consorții. În pasul următor, Ministerul Educației va lansa apelul de selecție pentru finanțarea a cel puțin 10 campusuri integrate pentru învățământul dual. Din ultimele discuții purtate, numărul acestora va crește la 16, cel puțin 2 pe fiecare regiune”.

Brașovul deja a anunțat că va face un consorțiu împreună cu Harghita și Covasna.

“Vrem să dezvoltăm ceea ce acum există, a fost dezvoltat ca pionierat în România. Acum suntem în faza de pionierat în ceea ce privește consorțiile. Am pus bazele acestui consorțiu regional cu 3 județe. Din punct de vedere al domeniilor, suntem în faza în care avem în lucru o strategie, o analiză. Lucrăm în paralel cu ceea ce se întâmplă la nivel guvernamental. Nu ne permitem să așteptăm până când vor fi normele publicate, ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, noi lucrăm la această strategie și cu siguranță vom adapta tot ceea ce facem astfel încât să avem un proiect eligibil, pentru că interesul nostru este să aducem la Brașov bani europeni, pe care să investim într-un campus nou, un campus pe 2 hectare, o investiție de aproximativ de 20 – 21 de milioane de euro”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Viitoarea strategie va fi realizată de un profesor de la Universitatea de Științe Aplicate și Artă din Lucerna, Elveția.

De altfel, Confederația s-a mai implicat în sistemul românesc de învățământ, prin programe de finanțare pentru modernizare de clădiri.

În Elveția, sistemul dual este unul cu tradiție și, spre deosebire de România, este mai bine perceput de toate categoriile.

“În Elveția, sincer vorbind, nu contează dacă ai o diplomă de absolvire a unei facultăți sau nu, doar trebuie să fii bun în ceea ce faci. Apreciem un tâmplar bun, pentru că eu voi sta la acel birou toată ziua și dacă acel birou nu e bine făcut nu voi fi mulțumit. Este despre a recunoaște perfecțiunea, de a recunoaște ceva bine făcut, indiferent de domeniu. Ceea ce noi ne dorim este să le oferim aceste abilități tinerilor, indiferent ce fac. Asta este cu adevărat educație în a excela”, a spus Ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Excelența Sa, Arthur Mattli (foto).

Conferința de la Brașov va continua și vineri.

Adina Chirvasă