ACUM:
10.03
Weekend împreună
Urmează:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Sângerările nazale, o problemă cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Ce este de făcut

Publicat: vineri, 5 August 2022 , ora 14.25
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Majoritatea oamenilor are sângerări nazale cel puțin o dată în viață, spun specialiștii.

Cel mai frecvent, sângerarea nazală apare în copilărie și în adolescență, situație care îi îngrijorează în primul rând pe părinți.

Sângerările nazale apar frecvent vara, în general când se schimbă temperatura. Dacă temperatura crește brusc, apare vasodilatația la nivelul vaselor nazale. Din acest motiv, nasul are tendința să sângereze mult mai ușor, mai ales dacă avem și niște condiții preexistente. În general, pacienții cardiovasculari au probleme cu sângerările nazale și copiii, în perioada verii. Acea fragilitate vasculară apare mai ales la băieți și dacă avem și o deviație de sept sau o rinită alergică, mucoasa nazală este mult mai sensibilă și sângerează mult mai ușor. Este suficient doar să-și sufle nasul ca pacientul să sângereze”, a explicat specialistul ORL dr. Gabriela Ciolac.

Fie că este vorba de sângerare nazală în urma unor traumatisme sau pe fondul unor afecțiuni preexistente, precum hipertensiunea arterială sau tulburările de coagulare a sângelui, este recomandată o vizită la medicul ORL:

Care este atitudinea corectă a pacientului în momentul în care apare această problemă ne-a spus tot dr. Gabriela Ciolac:

“Se poate folosi un vasoconstrictor pe care îl are orice pacient la îndemână, un spray nazal care poate fi aplicat pe o compresă de bumbac introdusă în nara cara sângerează. Trebuie apăsată nara 10-15 minute, bineînțeles, cu cap aplecat în față. Nu stăm pe spate, ca să nu înghițim sângele și să nu avem apoi manifestări digestive și pacientul să verse din cauza sângelui ingerat. E important să avem atitudinea corectă pentru că pacientul se poate amenia. Pot apărea și alte probleme și să fie necesar să spitalizăm pacientul pentru a-l stabiliza”.

Expunerea îndelungată la aerul condiționat pe timpul verii este o altă cauză a sângerărilor nazale, a adăugat medicul specialist în sfera ORL.

Sursa foto: pixabay.com


Camelia Vlad