ACUM:
13.03
Top 30 Brașov FM
Urmează:
14.00
Top 30 Brașov FM (continuare)
Apoi:
15.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Oamenii preferă câștiguri mai mici, imediate, decât câștiguri mai mari, întârziate

Publicat: marți, 26 Iulie 2022 , ora 15.51
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Oamenii preferă câștiguri mai mici, imediate, decât câștiguri mai mari, întârziate. Indiferent de venit sau de mediul socio-economic.

Este doar una dintre concluziile unei cercetări internaționale, derulată pe parcursul unui an, care a implicat 170 de cercetători, din 61 de țări, la care a luat parte și Universitatea Transilvania din Brașov, prin Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Studiul a fost coordonat de prof. Kai Ruggeri, de la Columbia University, pe un eșantion de peste 13.000 de persoane, care au primit, online, chestionare adaptate pentru țara lor.

“În final, ipoteza noastră s-a confirmat. Indiferent de nivelul socio-economic al țării respective, există o tendință generală pentru a prefera câștigurile imediate, cumva respectând proverbul acela că «ce-i în mână, nu-i minciună». Cu toate acestea, s-a constatat o tendință a participanților din țările în care instabilitatea economică este mai mare și nivelul veniturilor mai mici. Tendința aceasta de a prefera câștigurile imediate a fost mai mare decât în cazul țărilor cu stabilitate economică mai mare. S-a constatat, pe de altă parte, că factorii de natură individuală, precum nivelul financiar, nivelul socio-economic și financiar al fiecărui individ nu influențează atât de mult deciziile financiare, ci mai degrabă nivelul socio-economic al țării din care proveneau participanții”, a precizat conf. dr. psih. Ana-Maria Cazan, prodecan al Facultății de Psihologie și științele educației.

Alfel spus, mediile economice instabile cresc probabilitatea de a lua decizii financiare greșite, indiferent de nivelul veniturilor.

“Am mai constatat în studiul nostru și anumite anomalii, ca să le spunem așa, sau o anumită eroare, un bias care ține de prezent. S-a constatat că în foarte multe dintre grupurile din fiecare țară oamenii tindeau să spună că ar prefera 500 de lei acum sau, mă rog, 500 de dolari sau raportat la suma din țara respectivă, decât să aștepte 12 luni pentru a primi 550 de dolari. Dacă perioada aceasta de timp era cumva amânată - adică li se spunea: preferi să primești 500 de lei peste 12 luni sau 550 de lei peste 24 de luni? - oamenii tindeau în mai mare măsură să aștepte 24 de luni și să primească suma mai mare, deși creșterea era la fel ca în prima situație”, a adăugat conf. dr. psih. Ana-Maria Cazan.

Întreg studiul a fost publicat în revista nature.com, iar în cercetare au fost implicate și masterandele Iulia Grabovski și Anișoara Melnic.

Adina Chirvasă