ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Rezultatele recensământului urșilor din țara noastră vor fi făcute publice la începutul anului viitor, a anunțat ministrul Mediului

Publicat: marți, 26 Iulie 2022 , ora 10.20
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Recensământul urșilor din țara noastră este în desfășurare, iar rezultatele vor fi făcute publice la începutul anului viitor, a anunțat ieri ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

Evaluarea populației de urși este realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea din Brașov:

“Sunt în derulare cele 2 procese de evaluare a populației. Avem deja contractul semnat cu Universitatea de la Brașov, în asociere cu Institutul de Cercetare, pentru evaluarea populației de urs. Se va termina probabil la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor. Acolo o să avem o primă imagine, după 6 ani de non-intervenționism din partea omului și vom putea evalua situația populației de urs în România. Până atunci, mergem cu cotele de prevenție, cotele de intervenție și OUG 81 pe intervenție imediată”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului va prelua cotele de prevenție din zonele în care urșii nu au fost extrași (împușcați) în acest an și le va reloca în regiunile în care sunt înregistrate frecvent atacuri și daune produse de aceste animale sălbatice.

Din setul de măsuri care pot fi luate în zonele afectate fac parte alungarea, relocarea și împușcarea urșilor.

Împușcarea nu este singura soluție, dar face parte din setul de măsuri care pot fi luate în zonele afectate, motiv pentru care în aprilie am emis un ordin de ministru care cuprindea și cotele de prevenție. Acolo unde există multe daune, multe atacuri, multe pagube produse de urs, trebuie intervenit și preventiv, nu doar după ce se întâmplă, Doamne ferește, o nenorocire. Cele 140 de exemplare încă nu au fost scoase din populație, motiv pentru care am început un control acum 2 săptămâni pentru a vedea care sunt acele primării unde asociațiile de vânătoare n-au pus în practică cotele de prevenție. Le vom redirecționa”, a adăugat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Oficialul de la Mediu a mai precizat că, după ce a fost promulgată legea care permite intervenția împotriva urșilor periculoși și în extravilanul localităților, cca 85% care au produs pagube au fost alungați, în jur de 10% au fost relocați, iar mai puțin de 5% au fost extrași.

Camelia Vlad