ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Al 7-lea Tezaur Uman Viu din județul Brașov, Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa

Publicat: vineri, 15 Iulie 2022 , ora 8.26
Sursa foto: lavaltori.ro
Sursa foto: lavaltori.ro

Județul Brașov va mai avea un Tezaur Uman Viu. Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa, va primi acest titlu în cadrul celei de a X-a ediții a Programului Tezaure Umane Vii.

Rezultatele finale ale evalurării dosarelor au fost anunțate deja de către Ministerul Culturii.

"Chiar nu m-am așteptat, a fost o surpriză! Mă bucur că s-a concretizat. Mă bucur că este apreciată activitatea noastră", ne-a mărturisit aceasta.

Angelica Lungociu este cea care le arată pe viu turiștilor care ajung la Lisa cum funcționează complexul de instalații tradiționale de prelucrare a lânii "La vâltori". Este cel mai vechi din România, datând din anii 1850, iar brașoveanca este a 5-a generație care duce mai departe meșteșugul ajutat de forța apei.

"Cu vâltoarea se începe întreg procesul de lucru, de la lână tunsă de la oaie, se spală în prealabil în vâltoare și apoi se prelucrează în atelierul de dărăcit și tors. O transformăm în fire, apoi avem un război de țesut de mult și obișnuim ca acele fire să le țesem ca să păstrăm puțin tradiția așa cum am preluat-o de la strămoșii noștri. Ei prelucrau doar materialul clientului, dar noi, pentru că nu mai primim materiale ale clienților de nicăieri că nu mai lucrează nimeni, facem noi cât de cât așa niște carpețele, trăistuțe. Turiștii, dacă vin, vor înțelege mult mai bine tot procesul, explicând-le și văzând cum se întâmplă", a detaliat Angelica Lungociu.

Până acum, 6 persoane din județul Brașov au primit acest titlu onorific. La cea de-a X-a ediție a programului, în 2022, alte 14 persoane din întreaga țară vor primi titlul.
Adina Chirvasă