ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Statuile de pe fațada Bisericii Negre sunt reabilitate

Publicat: joi, 14 Iulie 2022 , ora 13.49
Sursa foto: Biserica Neagră
Sursa foto: Biserica Neagră

Cele 12 statui de pe fațada Bisericii Negre sunt restaurate. Campania de reabilitare a acestora a început încă din 2018.

Până anul trecut au fost restaurate 6 din cele 12 statui. Cele mai multe sunt realizate în anii 1930-1940 și nu au fost reabilitate niciodată până acum. Poluarea reprezintă cel mai mare dușman pentru aceste statui.

"Statuile care au copiat operele medievale sunt în pericol de a fi pierdute. Pur și simplu fiindcă vremea, intemperiile, porumbeii, le fac să se deterioreze din ce în ce mai mult. Cu ajutorul acestui proiect, putem să le salvăm, ele fiind deja opere de patrimoniu destul de relevante", a declarat Franck Thomas Ziegler, șef Birou Biserica Neagră.

În ce constau lucrările de conservare la aceste statui ne-a explicat Dumitru Dumitrescu, reprezentantul firmei de restaurare:

"Pentru că statuile acestea sunt dintr-un calcar destul de fiabil, de coeziv, care tinde să se desprindă în părticele componente, sau să se erodeze, e nevoie de o intervenție de consolidare a suportului de piatră. Operațiunea asta trebui făcută în anumiți parametri, de umiditate și temperatură. La final, se chituiesc lacunele, se închid desprinderile, se asigură fragmentele care sunt în curs de desprindere".

Valoarea totală a lucrărilor este de 60.000 de lei. Biserica Neagră acoperă jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate este alocată de Consiliul Județean.

Radio România Brașov FM