ACUM:
20.00
Radiojurnal
Urmează:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)
Apoi:
21.00
Party Time by Dj Rux

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Șahul, ca un reper al normalității, pentru un copil ucrainean refugiat la Brașov

Publicat: sâmbătă, 18 Iunie 2022 , ora 17.23
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Șahul, ca un reper al normalității. Asta a fost pentru ucraineanul Glib Shimov  perioada petrecută la Brașov, împreună cu mama sa, pianista Olha Shymova, și fratele său.

Au venit în orașul de la poalele Tâmpei din Odesa, la scurt timp după ce au început bombardamentele rusești asupra orașului lor. Prima oprire a fost la CATTIA, Centrul de refugiați, iar de acolo, Glib Shimov a ajuns la clubul lui Lucian Ștefan, după cum ne-a povestit brașoveanul, în emisiunea „Sens unic”, de la Radio România Brașov FM:

“M-au sunat cei de la CATTIA, într-o zi, dacă pot să primesc un copil ucrainean la cursul meu de șah și am spus că să vină, bineînțeles. A venit copilul – copilul care e mai înalt cu un cap decât mine. Are 12 ani și este și foarte isteț și joacă foarte, foarte bine șah. Mi-a povestit că el cu mama și cu fratele său fost nevoiți să plece din Odesa pentru că începuseră bombardamentele aproape de ei. Tatăl lor rămăsese acolo. Foarte emoționant să vezi copilul ăla încercând să își reia viața normală. Încerca să vorbească în puțina lui engleză cu copiii de la șah despre orice și despre tot, pentru că nu avea cu cine să vorbească. Prea puțin ținea legătura cu colegii lui și atunci pentru el a fost o gură de oxigen venitul la șah. M-au impresionat foarte, foarte mult determinarea lui și rigoarea cu care juca șah, felul în care respecta acest sport. Nu era fanatic să câștige, era fanatic să învețe și era fanatic să înțeleagă imediat stilul de joc al fiecăruia dintre oponenți, pe care îi vedea ca pe prieteni, nu îi vedea ca pe adversari”.

Pentru tânărul în vârstă de 12 ani, șahul a fost instrumentul care l-a ajutat să relaționeze cu cei din jur, după cum a mărturisit, pentru Radio România Brașov FM, Glib Shimov:

“Îmi place să joc șah. Trăiesc în Ucraina, în Odesa, dar din cauza războiului, familia mea a trebuit să meargă în România, la Brașov. Inițial, nu am știut ce să facem, cum să ne continuăm studiile.  Apoi, mama mea mi-a promis că o sa mergem la un club de șah din Brașov.  Mulțumită centrului de refugiați, am găsit clubul de șah al lui Lucian Ștefan, unde am fost mai apoi în fiecare săptămână. Mi-a plăcut, iar profesorul meu de șah, atunci când a aflat că îmi continui pregătirea, a fost foarte încântat și mi-a cerut și fotografii. Mulțumesc clubului  de șah și lui Lucian Ștefan pentru această oportunitate”.

În prezent, Glib, mama sa și fratele lui sunt din nou în Odesa. Au trebuit să revină în țara lor din motive obiective, dar intenționează să plece din nou din Ucraina, pentru a fi în siguranță.

Sursa foto: pixabay.com 

Adina Chirvasă