ACUM:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)
Urmează:
21.00
Party Time by Dj Rux
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dacă vreți să vedeți rododendronul în Munții Făgăraș, atenție la echipament și la vipere

Publicat: luni, 6 Iunie 2022 , ora 13.59
Sursa foto: radioresita.ro
Sursa foto: radioresita.ro

Pentru că a venit vara și temperaturile au crescut deja considerabil, nu doar turiștii își fac simțită prezența pe traseele de munte, ci și ursoaicele cu pui, dar mai ales viperele.

Acestea din urmă, devin tot mai vizibile în această perioadă, pentru că ies la năpârlire sau să depună ouă.

În perspectiva noului sezon de vară, pentru a evita mușcătura de viperă, mai ales în Munții Făgăraș, unde este des întâlnită vipera comună, salvamontiștii au câteva recomandări.

”Au ieșit și viperele. Trebuie făcut zgomot, bătut cu bățul. Ele de obicei se feresc din calea oamenilor și nu prezintă un pericol, dar dacă sunt surprinse sau din greșeală călcate, atunci devin agresive și pot provoca probleme mari. Primul lucru pe care trebuie să îl facă un turist mușcat de viperă este să încerce să își pună un garou, să strângă cu ceva desupra mușcăturii și să nu se mai miște, deci efortul trebuie evitat. Cu cât faci efort mai mult, otrava se împrăștie în tot organismul. De asemenea, trebuie sunar, bineînțeles, cât mai repede la 112”, a explicat șeful Serviciului Salvamont Victoria, Thomas Bross.

Tot salvamontiștii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura este una ridicată.

Nu purtați adidași, nu șlapi sau sandale, este unul dintre avertismentele salvamontiștilor pentru cei care merg pe cărări de munte.

”Ceva probleme avem și noi în aceste sens, doar pe Valea Sâmbetei, unde există un schit al părintelui Arsenie și unde vin și turiști din aceștia neechipați corespunzător. Este o perioadă propice pentru turismul montan, atracția fiind rododendronul care a înflorit și care o să fie cam peste o săptămână în toi și acest lucru atrage mulți turiști. Ca atenționare aș menționa echipamentul adecvat. Încă sunt limbi de zăpadă care sunt periculoase la traversare și vremea este foarte instabilă. Deci în fiecare zi trece câte o furtună, un viscol puternic, cu gheață, cu ploaie. Este recomandat echipament adecvat pentru asemenea situații”, a adăugat Thomas Bross.

Pentru a nu avea parte de accidentări, salvatorii montani îndeamnă la precauție și la analiza traseelor înainte de plecarea în drumeție.

Ruxandra Stoica