ACUM:
11.03
Weekend împreună (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Câte locuri sunt pentru viitorii liceeni, la admitere. IȘJ a publicat doar planul de școlarizare

Publicat: vineri, 20 Mai 2022 , ora 15.37
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro
Sursa foto: arhivă / radiooltenia.ro

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov a publicat, pe site-ul propriu – isjbrasov.ro, doar planul de școlarizare pentru clasa a IX-a. Deocamdată nu există o Broșură a Admiterii, care să cuprindă și metodologia de admitere, calendar sau alte date, dar ea urmează a fi publicată. Cu întârziere, dat fiind că legea prevedea termenul de 9 mai pentru acest lucru.

Planul de școlarizare pentru clasa a IX-a liceu, forma de învățământ Zi, prevede puțin peste 3.000 de locuri, în cele 40 de unități liceale din oraș și din județ.

Planul cuprinde specializările și ultima medie de admitere cu care s-a intrat anul trecut, dar deocamdată nu are și codurile pe fiecare specalizare în parte.

Pe lângă locurile de la liceu, în viitorul an școlar mai sunt disponibile 780 de locuri în învățământul profesional, în 15 unități din județ. Cei admiși la clase profesionale primesc o bursă de 200 de lei, conform legii.

De asemenea, pentru absolvenții claselor a VIII-a vor mai fi alte 945 de locuri în învățământul dual, în 12 unități din oraș și județ.

Învățământul dual este creat împreună și la cererea agenților economici, astfel că elevii admiși vor beneficia, pe lângă bursa de 200 de lei lunar, de la stat, și de o bursă de valoare cel puțin egală cu bursa acordată de stat. Deci, minim 400 de lei lunar.

Sunt și agenți economici în Brașov care oferă o bursă mai mare, dar și alte facilități pentru elevi. Plus un loc de muncă asigurat după finalizare pregătirii, dacă elevul este serios.

Pentru admiterea la liceu, elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere, în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 4-11 iulie. Până atunci, în fiecare școală sunt organizate ședințe de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere. Repartizarea va avea loc în 14 iulie.

Reamintim că media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională (care are o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Pentru învățământul profesional și dual, înscrierea se face, în prima etapă, în perioada 4-8 iulie, în baza fișei de înscriere eliberată de școala gimnazială urmată de elev. A doua etapă de înscriere are loc la sfârșitul lunii iulie.

Adina Chirvasă