ACUM:
10.03
Weekend împreună
Urmează:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovenii nu prea vor să revină la sistemul centralizat de termoficare deși tarifele ar fi la jumătate

Publicat: vineri, 18 Martie 2022 , ora 13.49
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Creșterile foarte mari de preț la energie creează probleme atât firmelor, cât și populației.

La Brașov, directorul Tetkron, Mircea Marin, spune că, în cazul celor care sunt branșați la sistemul centralizat, costurile sunt la jumătate, comparativ cu cei care au centrale de apartament.

"Pentru un apartament de 3 camere care are centrală proprie, costul încălzirii pe o luna de iarnă cum este luna ianuarie din acest an, este undeva la 170 - 180 de lei, în timp ce la un cetățean care e abonat la sistemul central de termoficare, costurile sunt între 90 și 95 lei", ne-a spus directorul Tetkron, Mircea Marin.

În ceea ce îi privește pe brașoveni, unii rămân fideli sistemului centralizat, în timp ce alții nici nu vor să audă de o revenire la acesta.

"Nu, niciodată, pentru că la comun întotdeauna sunt probleme, plătești pierderi, platești ce consumă altul chiar dacă tu economisești. E cel mai bine cu centrală proprie. Faci economie și plătești cât consumi", ne-a spus un brașovean.

"Centrala proprie te ajută mai mult. Ai un pic de control asupra consumului. În schimb, la sistemul centralizat, dacă intervine o defecțiune, ești afectat și tu. Dacă unii dintre locatari nu vor sau nu pot să plătească, ești și tu afectat", a menționat și o brașoveancă.

"Eu am rămas la cei la care am fost și nu mă voi muta la nimeni. Sunt mulțumită de ceea ce am ales și la energie și la gaz. Au prețuri convenabile", n-a mărturisit o altă brașoveancă.

În ce privește firmele și instituțiile, acestea par să se îndrepte spre sistemul centralizat. Din nou, Mircea Marin:

"În acest moment avem mai multe cereri de rebranșare sau debranșare de la persoane juridice pentru că acolo costurile sunt mult mai mari. Mă refer chiar și la investitorii care doresc să facă imobile tip bloc. Și aceștia și-au exprimat dorința să fie branșați la termoficare", a adăugat directorul Tetkron.

O bancă din Brașov, Poșta, Spitalul Tractorul, Spitalul Județean și-au exprimat dorința revenirii la sistemul centralizat, iar la unele deja se execută lucrările. Biblioteca Județeană Brașov este una dintre instituțiile care au fost rebranșate și, astfel, și-a redus cheltuielile cu încălzirea.


Sorin Țîrcă