ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Șaguniștii”, singurii care ne vor reprezenta țara într-un concurs internațional de fizică, în Columbia. Au nevoie de ajutorul comunității

Publicat: miercuri, 2 Martie 2022 , ora 18.26
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

6 elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna” au fost selectați în faza finală a Turneului Internațional de Fizică, din Columbia, în perioada 9-14 mai.

Este vorba despre o competiție între studenți de la universități de prestigiu din 17 țări din lume, iar „șaguniștii” sunt singurii din România care au intrat în acest concurs. Pentru prima dată.

Ca să fie selectați, au trebuit să treacă mai întâi de... testul cretei.

„Ne bucurăm că am reușit să trecem de faza de selecție, care a fost una chiar interesantă pentru noi. Am avut de rezolvat o singură problema din cele 18 care ni se dau de dinainte de pregătit pentru concurs. Am rezolvat una dintre acele probleme. Era vorba despre căderea cretei și să investigăm acest efect. Poate vi se pare un pic ciudat, o temă care pare destul de simplă, însă în realitate este un fenomen destul de complex, care nici măcar pe internet nu a fost abordat până la capăt și aici vine momentul în care fiecare echipă intervine cu propria ei soluție”,
a spus Ioana Popa, elevă a Colegiului Național „Andrei Șaguna”.

În fapt, întreg concursul este unul transdisciplinar, pentru că nu e vorba doar de a cunoaște doar fizică.

„Nouă ne place acest format în care avem ocazia să dezbatem probleme de știință. Chiar nu este deloc un concurs de fizică și atât. Pe lângă noțiunile de fizică, inginerie și matematică necesare în rezolvarea problemelor, acolo, când ajungem să dezbatem problemele rezolvate, intervin skill-uri de dezbatere, prezentare; trebuie să ne susținem soluțiile în fața celorlalte echipe prin prezentări și apoi să discutăm cu celelalte echipe despre soluția noastră, să ne apărăm punctul de vedere. Totul funcționează sub forma unei dezbateri între echipele participante, în limba engleză”, a adăugat Ioana Popa.

Pentru a putea să-și reprezinte țara în Columbia, „șaguniștii” fac apel la comunitate să îi sprijine. Director al Colegiului Național „Andrei Șaguna”, prof. Carmen Tănăsescu.

„Avem rugămintea de a încerca să găsim, prin intermediul comunității, o posibilitate de sprijin pentru deplasarea celor 6 elevi. Extrem de important este să înțelegem în fiecare moment că țara noastră este reprezentantă pentru prima dată în acest concurs și este reprezentată de Brașov. După calculul nostru – bineînțeles, este vorba despre costul complet: taxa pentru concurs, avion și acomodarea acolo – se va ajunge cam pe la 3.000 de euro”, a explicat prof. Carmen Tănăsescu, director al Colegiului Național „Andrei Șaguna”.

Taxa este pentru o singură persoană. Vor fi 6 elevi și 2 profesori.

Adina Chirvasă