ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

O familie ucraineană a ajuns în siguranță, la Brașov, datorită celor doi prieteni brașoveni

Publicat: luni, 28 Februarie 2022 , ora 21.00
Sursa foto: photo.unian.info
Sursa foto: photo.unian.info
Mamă ucraineană, la granița dintre România și Republica Moldova
Mamă ucraineană, la granița dintre România și Republica Moldova

După ce sâmbătă au lăsat ajutoare în Vama Siret și au stat în mijlocul mamelor și copiilor ucraineni încercând să afle poveștile din spatele privirilor înspăimântate. Duminică dimineața au plecat din nou la drum.

De această dată, au plecat cu două mașini și au luat la rând punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova. La un moment dat, pentru mai multă eficiență, drumurile lor s-au despărțit, nu înainte ca cei doi să reușească să stabilească o punte de legătură între voluntarii brașoveni și cei din Chișinău.

Datorită contactelor stabilite, pe când se afla în Vama Albița, Andrei Mihalcea a fost contactat de un grup de voluntari din Brașov care l-a informat că o familie din Ucraina are nevoie de ajutor. Practic, voluntarii moldoveni au trimis patru persoane cu un microbuz către vamă. Era vorba despre trei femei și un băiețel, toți rude între ei.

Din păcate, odată ajunși în vamă, aceștia nu au putut trece frontiera pe jos astfel că brașoveanul a trecut granița în Republica Moldova, i-a preluat, iar după o noapte lungă petrecută pe drum, au ajuns în siguranță acasă.

"Am avut ocazia sa ajutăm o familie de refugiați din Ucraina împreuna cu băiețelul lor de 2 ani, oameni pe care i-am adus la Brașov și, împreună cu ajutorul voluntarilor de aici, le-am găsit cazare, m-au ajutat cu transportul. Astăzi, ei au plecat cu mașini la Siret pentru a aduce alți oameni la Brașov. Comunitatea locală se organizează foarte frumos. Experiența mea de ieri mi-a arătat că acești oameni sunt foarte speriați, le este frică. Nu prea înțeleg ajutorul acesta pe care îl primesc din partea noastră, mai ales din cauza faptului că există o problemă de comunicare, nu vorbesc limba noastră, mulți dintre ei nu vorbesc engleză, nu înțeleg foarte bine decât poate cei tineri. Din nefericire, informațiile pe care mi le-au dat diferiți vameși au fost că prețurile care se cer practic pentru ca oamenii să iasă din țară din partea Ucrainei sunt din ce în ce mai mari. În același timp, am auzit cel puțin două povești în care oameni care au pus bani pe masă au fost arestați și trimiși pe front. Am constat că și din zona Chișinău a început să se intensifice fluxul de oameni care vor să vină în România și care au nevoie de ajutor", ne-a povestit Andrei Mihalcea.

Redactorul Radio România Brașov FM a stat de vorbă cu una dintre ucrainencele aduse de Andrei la Brașov, prin telefon, chiar cu câteva minute înainte de intrarea lor în România.

"Vă salut, prieteni dragi! Apreciez, cu adevărat, acest ajutor și sprijin pe care îl primim din partea românilor, oameni care, în mod voluntar, susțin refugiații din Ucraina ca mine. Sunt foarte mândră că românii au un caracter atât de puternic și sunt niște oameni atât de responsabili și curajoși, așa cum este și Andrei. Acum el ne duce la graniță. Sunt eu și rudele mele, doar femei și un copil. Am fost într-o situație cu adevărat dificilă în Ucraina. Ne-am trezit sub împușcături și sub apărarea forțelor aeriene, sub rachete și bombe. A fost cu adevărat înspăimântător. Nu știam cum să facem să ajungem într-un adăpost anti-bombe și să ne ascundem. Acum bărbații din familia noastră nu au voie să părăsească Ucraina, ci doar femeile. Apreciez enorm că am avut parte de atât de multă grijă din partea românilor care am înțeles că sunt în legătură cu refugiații din Ucraina, exclusiv voluntar, doar pentru ca au suflete frumoase. Ne ajută cu mâncare, transport, adăposturi. Sper ca Dumnezeu să le întoarcă tot ceea ce au oferit deși știu că au făcut asta fără a se aștepta la vreun câștig, ci doar pentru că s-au gândit cu umanitate la noi în circumstanțele acestui război. Vreau să mulțumesc tuturor bărbaților, familiilor și mamelor care au adus pe lume acești oameni atât de curajoși, exact ca Andrei și ca oamenii care ne-au ajutat la granițe. Este atât de înspăimântător să te trezești sau să dormi, practic nici nu poți dormi sub bombardament de jur împrejur, sub panică. Nu am suficiente cuvinte să descriu cât de recunoscătoare vă sunt vouă, românilor. Știu că suntem asemănători și că România a fost întotdeauna o țară primitoare și cea mai cladă, cu oameni deștepți și curajoși, acum văd asta cu ochii mei. Este fantastic! Când au văzut la știri sau pe internet teribilul război au decis să se unească, să meargă la granițe si să ofere oamenilor sprijinul de care au nevoie cum este și cazul meu. Totul datorită sufletelor lor bune, acesta este un adevărat dar. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru sufletul vostru! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că sunteți atât de buni cu noi! Sper că vă va răsplăti pentru tot ajutorul dat. Mulțumesc mult!", ne-a mărturisit emoționată mama ucraineană.

Cele trei femei ucrainene împreună cu băiețelul lor vor rămâne la Brașov o săptămână după care s-ar părea că ar dori să ajungă în Turcia.

Sursa foto: photo.unian.info

Bianca Bucă