ACUM:
20.00
Radiojurnal
Urmează:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)
Apoi:
21.00
Party Time by Dj Rux

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Molarul de 6 ani nu este dinte de lapte!

Publicat: miercuri, 16 Februarie 2022 , ora 8.35
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Molarul de 6 ani este prima măsea definitivă care apare la copii și nu trebuie confundat cu un dinte temporar, de lapte - cum se spune, deoarece este foarte important pentru întreaga ocluzie dentară a adultului în devenire, atrag atenția stomatologii.

Astfel, este o greșeală să fie neglijat acest molar care erupe în spatele unor dinți de lapte, nu în locul lor, în speranța că va cădea la un moment dat și va apărea altul. Nu se întâmplă așa! Mai multe explicații am primit de la medicul stomatolog Lidia Stanciu:

”Acest fapt, de a nu cădea un dinte de lapte și de a apărea un dinte definitiv, îi face pe părinți să confunde dintele definitiv cu un dinte de lapte (...) Iar dacă se întâmplă să apară o carie pe molarul de 6 ani vor constata că această carie îi va aduce multe probleme copilului. Molarul de 6 ani este foarte important prin mecanica pe care el o va include în dezvoltarea aparatului dento-maxilar. Este primul molar care participă la dimensiunea verticală a părții inferioare a feței, lucru care este foarte important și pentru ortodonți și pentru estetica facială a copilului și a viitorului adult”.

Stomatologul brașovean a precizat că acest molar este cel mai vulnerabil. Dacă nu este îngrijit cu mare atenție, prin periaj corect acasă și printr-o procedură profilactică simplă (noninvazivă) de sigilare în cabinetul stomatologic, va fi primul dinte din dentiția definitivă care va fi pierdut.

Un alt dinte care are nevoie de o atenție specială este măseaua de minte. Este al treilea molar, care se dezvoltă după vârsta de 17 ani, și poate cauza multe neplăceri. De aceea, deseori este recomandată extracția timpurie. 

”Măseaua de minte este alt molar care creează confuzii. Pe scara filogenetică se pare că apar tot felul de modificări ale măselei de minte, în sensul că tinde să nu mai apară sau să nu se dezvolte cum trebuie ori să nu iasă la timpul potrivit, să aibă diverse forme și poate crea diverse probleme. Este important să fie consultat medicul pentru că în anumite situații este recomandat să fie scoasă înainte de perioada de erupție”, ne-a precizat Dr. Lidia Stanciu.

Specialiștii spun că prin respectarea vizitelor periodice la medicul dentist, de două ori pe an cel puțin, pot fi prevenite durerile și afecțiunile ce pot apărea după ce erup măselele.

Sursa foto: pixabay.com

Camelia Vlad