ACUM:
12.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

O istorie în uniforme de jandarm, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Publicat: luni, 24 Ianuarie 2022 , ora 17.42
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

O istorie în uniforme de jandarm o puteți vedea la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020” a fost vernisată astăzi și cuprinde aproximativ 25 de replici sau piese originale purtate de jandarmii de altădată. Sunt uniforme din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, al Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria. Contribuție în realizarea acesteia a avut și Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

Unifoma care deschide expoziția este o replică după cea purtată chiar de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, din ordinul căruia a fost înființată Jandarmeria. Însă nu așa cum o cunoaștem noi astăzi:

După perioada fanariotă a început să fie înființate, după 1830, structuri militare românești. Printre acestea a fost și Jandarmeria, care apare prima dată în Moldova, pe atunci era un fel de armată teritorială, cu mai multe atribuții, nu o putem echivala cu ceea ce este astăzi. În Muntenia, echivalentul ei se numea Dorobanți, care erau călări. Lângă mine este o replică a uniformei pe care o purta Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei, o uniformă cu bicorn. Bicornul a mai fost purtat ulterior, mai ales de către generali, pe vremea lui Cuza, și până târziu, în vremea lui Carol al II-lea. Modelul acesta de uniformă îl vom regăsi și mai târziu, cu guler înalt, cu broderii la guler, generalii vor avea așa ceva, iar domnul Țării Românești sau al Moldovei avea statut de general, pe atunci, încă nu erau gradele cele pe care le știm acum, și poartă epoleți cu franjuri”, a explicat Nicolae Adrian Alexe, muzeograf la Muzeul Astra Sibiu.

Uniforma de jandarm de rând nu era atât de spectaculoasă, dar impunea respect.

În 1893 se înființa și structura jandarmilor rurali. Prima lor uniformă avea vestonul în „bleu-jandrarm”. Și pe aceasta o puteți vedea la muzeu. Piese originale în expoziție sunt uniformele de caporal de trupe de securitate, din anii 1960. Mai sunt prezentate și uniforme din anii 90 și 2000.

Expoziția a mai fost vernisată în 6 orașe, dar la Brașov a punctat o premieră.

“Este pentru prima dată când aceste uniforme și manechine au fost integrate în diorame, astfel încât să putem asocia o uniformă cu mediul și locul unde puteau ele fi purtate, cum îi regăsim pe jandarmii rurali, cum avem și partea de viață urbană și am dorit foarte mult, având în vedere și istoria jandarmilor brașoveni, să reconstituim această dioramă”, a spus Flavius Nicolae Roaită, reprezentant al Muzeului Național de Istorie a României.

De altfel, o uniformă de jandarm montan din expoziție aparține Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov.

Expoziția, care poate fi vizitată până în luna martie, mai cuprinde și distincții militare, brevete, documente, fotografii.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Adina Chirvasă