ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cum ar putea scăpa de „factura șoc” la încălzire instituțiile subordonate CJ

Publicat: vineri, 21 Ianuarie 2022 , ora 16.26
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Centralizare județeană a achizițiilor, inclusiv cu negociere de preț pentru utilități. Ar putea fi modul prin care instituțiile subordonate Consiliului Județean Brașov să nu fie împovărate cu facturile mari care au venit la încălzire, de exemplu. Acest lucru va fi făcut în cadrul unui proiect pilot, pentru Brașov, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

„Consiliul Județean Brașov ar putea fi printre primele instituții publice care vor începe achizițiile publice într-un sistem centralizat. Asta nu doar la utilități – apă, energie electrică, gaz metan - ci și la celelalte consumabile, papetărie și alte lucruri necesare, achiziții comune în cadrul tuturor instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean. Este inițiat de Guvernul României. Urmează ca, ulterior, acest proiect să fie extins și la nivelul altor județe”, a explicat Adrian Veștea.

Deocamdată trebuie făcute centralizările cu necesarul estimat. Șeful Executivului Județean speră că, fiind vorba de un volum mai mare de achiziție, prețul obținut să fie mult mai bun.

Deocamdată, însă, facturile primite de instituțiile subordonate sunt simțitor mai mari, iar instituțiile trebuie să se descurce din bugetul pe care îl au alocat de către autoritatea județeană. De exemplu, Muzeul de Artă a primit o facură la încălzire cu 40% mai mult pentru decembrie, față de noiembrie.

11.630 de lei pentru luna deceembrie, față de 8.047. Există o rezolvare. De curând a apărut o ordonanță de urgență care modifică Ordonanța nr. 118 care prevedea o schemă de compensare pentru consumuri în anumite situații și acuma se extinde și la instituțiile de cultură din subordinea autorităților locale”, a spus managerul Muzeului de Artă, Radu Popica.

Sunt și instituții culturale pentru care factura nu a fost un șoc.

„Față de luna noiembrie pot să spun că nu a fost o diferență semnificativă în ceea ce privește facturile, cam în limitele așteptate. Sunt poate puțin mai mari, dar a fost și frig. Maximum 10-15% au fost diferențele față de luna anterioară. Noi avem și fel de fel de termostate, ne-am gospodărit încă de dinainte. Nu avem niște cheltuieli foarte mari”, a precizat managerul Bibliotecii Județene „George Barițiu”, Daniel Nazare.

În schimb, la Operă, care este subordonată Primăriei municipiului, încălzirea pe decembrie costă cu aproximativ 30.000 de lei mai mult, față de 90.000 în noiembrie.




Adina Chirvasă