ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ortorexia, afecțiunea societății moderne, prezentă și în cabinetele brașovene

Publicat: miercuri, 12 Ianuarie 2022 , ora 8.34
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Standard de frumusețe 90-60-90, imagini cu vedete perfecte din punct de vedere fizic, mii de sfaturi nutriționale și sute de specialiști cu diferite sugestii, toate acestea au dus, în ultimii ani, la apariția unei obsesii patologice, ortorexia.

Termenul provine din limba greaca, "orthos" însemnând "corect". Inițial, afecțiunea a fost studiată de un medic practicant al medicinii alternative, Stevan Bratmann.

Însă, ce este ortorexia? Pe scurt, obsesia de a mânca sănătos. Într-o societate contemporană în care aspectul fizic vinde, influențează decizii și reușește chiar să manipuleze opinii, specialiștii se confruntă, în cabinetele lor, cu tot mai multe cazuri de ortorexie. Psihologul clinician brașovean dr. Cătălin Gherasim ne-a spus că "ortorexia este în strânsă legătură nu doar cu bulimia și anorexia, ci și cu obsesia pentru diete si cultul corpului. Afecțiunea este un curent naturist care se încadrează în gama maniilor și ideilor fixe".

Daca la anorexie este vorba despre cantitatea de mancare, ortorexia face referire la calitatea hranei. Psihologul ne-a mai menționat că "persoanele care suferă de ortorexie consumă doar acele alimente pe care le consideră sănătoase, fiind o afecțiune pe fond nervos. Aceasta, asociată cu alte probleme deja existente, ar putea chiar determina apariția unor depresii. Persoanele ortorexice sunt ușor influențabile în măsura în care accepta sau nu consumarea și altor alimente".

Trebuie știut faptul că persoanele ortorexice consumă doar alimente de un anumit fel, precum cele de natură: organică, vegetală, fără conservanți, fără grăsimi, fără carne. Specialiștii atrag atenția că inclusiv modul de preparare al acestora este, de multe ori, unul special, hrana servindu-se doar în vase din ceramică și lemn, detaliu care face parte din ritualul lor obsesiv.

"Persoanele pot merge kilometri întregi până când își găsesc alimentele dorite, pentru care pot plăti și de zece ori mai mult decât pentru unele normale. Ortorexicii pot chiar refuza anumite invitații și evita restaurantele pentru a nu li se oferi alte alimente decât cele pe care și le doresc. Așadar, patologia poate avea efecte grave asupra organismului", a mai adăugat dr. Cătălin Gherasim, psiholog clinician.

Refacerea în astfel de situații este mai dificilă, deoarece specialistul trebuie să modifice toate obiceiurile ortorexicului, care au fost dobândite de-a lungul timpului.
Bianca Bucă