ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Creșele din județul Brașov rămân la autoritățile locale. Deocamdată

Publicat: duminică, 2 Ianuarie 2022 , ora 14.54
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Toate cele 11 creșe de stat din județul Brașov rămân în administrarea autorităților locale.


Primăriile au avut timp până spre finalul anului trecut să decidă dacă rămân cu creșele în administrare sau acestea vor fi preluate de către Ministerul Educației, potrivit unei hotărâri de urgență din luna septembrie. Dacă ar fi fost preluate de Minister, erau acreditate ca unități de învățământ prin efectul legii. Recent, Senatul a aprobat o serie de modificări la legea educației, prin care aceste unități, inclusiv cele care rămân la autoritățile publice, să fie acreditate prin efectul legii. Deocamdată, varianta a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.


În prezent, creșele funcționează ca niște centre de îngrijire.


Am avut discuții cu autoritățile publice locale din cele 3 localități și ele ne-au informat instituțional că doresc să le păstreze. Oricum, și dacă vor rămâne în continuare - pentru o perioadă, că la un moment dat vor fi preluate toate de către Ministerul Educației - dar în perioada următoare, în forma asta hibridă, ele sunt acreditate ca unități de învățământ și vor trebui să respecte niște standarde și niște principii ale unităților de învățământ pentru că va interveni un cost standard pe copil”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.

Costul standard a fost stabilit, tot în luna septembrie, la 15.000 de lei pentru fiecare copil antepreșcolar pe an. Finanțarea va veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, chiar dacă rămân la autorități.


În funcție de acreditare va fi definitivată și schema de personal.

“În cazul în care le-am fi preluat noi ca și instituții de învățământ, atunci toate aceste posturi ar fi trecut în subordinea Inspectoratului Școlar, respectiv a Ministerului Educației, și ar fi fost finanțate prin Legea bugetului în totalul posturilor din Educație. În condițiile în care la noi nu vor fi preluate - cel puțin la momentul acesta, anul acesta - aceste posturi vor rămâne în schema autorităților locale”
, a adăugat Valentin Bucur.

În toată țara, din cele aproape 400 de creșe de stat, doar aproximativ 150 trec la Ministerul Educației.

Adina Chirvasă