ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Pregătire fizică minimă necesară, chiar și pentru amatorii de schi. Reguli de conduită pe pârtie

Publicat: luni, 13 Decembrie 2021 , ora 16.24
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov

Înainte de începerea fiecărui sezon, amatorii de schi au nevoie de o minimă pregătire fizică, pentru îmbunătățirea mobilității pe pârtie, a timpul de reacție și a echilibrului.


“Nu este suficient să își ia echipamentul din debara, pentru că a trecut un an de zile de când a fost folosit. Recomandarea mea este să fie siguri că au condiție fizică decentă - că încheieturile și articulațiile sunt în regulă. Asta înseamnă puțină mișcare și puțină activitate sportivă înainte de a ieși pe pârtie. De altfel, și pe pârtie este bine ca schiorii să își încălzească articulațiile, pentru a evita eventuale probleme medicale”, a explicat vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Lideri Montani Internaționali și membru fondator al Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România, Marian Anghel.


De asemenea, recomandarea ghidului montan este ca toți practicanții schiului alpin să își amintească de la prima ieșire pe pârtie regulile de bază cu privire la comportamentul față de ceilalți. 

Fiecare se bucură pe pârtie în felul lui, cu placa sau cu schiul, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim respectuoși față de ceilalți: nu ne îngrămădim la gondole și la telescaune, nu venim peste ceilalți când schiază și, de asemenea, nu ne oprim să facem pauză în mijlocul pârtiei - ne ducem într-o parte, nu la intersecții - încercăm să facem loc pentru alți schiori care vin cu viteză”, a adăugat Marian Anghel.


Liderul ghizilor montani din Romania îi sfătuiește pe începători să apeleze la instructorii autorizați din fiecare stațiune de schi, iar pe sportivii care practică și schiul de tură, să aibă în vedere riscul de avanlanșă, care este ridicat în această perioadă (de 2-3 pe o scală de până la 5).

Camelia Vlad