ACUM:
11.00
Buletin de știri
Urmează:
11.03
Pulsul Zilei
Apoi:
12.00
Radiojurnal

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Performanță la nivel internațional pentru liceenii brașoveni pasionați de robotică

Publicat: miercuri, 24 Noiembrie 2021 , ora 12.05

Echipa RoDroids, formată din liceenii brașoveni David Ignat, Dora Glavan și Paul Vartolomei, a obținut locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de informatică, robotică și soluții inovative, care a avut loc în perioada 18 -21 octombrie.


Tema ediției din acest an a fost „Powerbots - The future of Energy”, prin care echipele au fost provocate să găsească soluții robotice inovative pentru una dintre problemele actuale legate de stocarea energiei și utilizarea acesteia în transporturi.


Echipa RoDroids a participat cu proiectul BattAiry, care oferă o metodă de a stoca sub formă de aer comprimat energia în exces generată de sursele regenerabile.


Este o baterie pe bază de aer comprimat. Stochează energie într-o butelie cu ajutorul unui compresor care pornește în momentul în care panourile solare detectează lumina și captează energie solară pe care o eliberează - pe timpul nopții sau când avem nevoie - prin niște turbine electrice care generează apoi acea energie electrică. Proiectul a fost o provocare destul de mare pentru noi. Am întâmpinat multe probleme”, a explicat unul dintre membrii echipei, David Ignat.


Elevii Academiei de Informatică Brașov au fost pregătiți pentru acest concurs la cel mai înalt nivel în cadrul proiectului INVENTRONICA, unul dintre cele 11 proiecte finanțate anul acesta în cadrul Fondului Științescu Brașov.


Este o oportunitate foarte mare pentru ei. Au avut uneltele necesare pentru a-și pune în valoare talentele și un cadru în care să acționeze din pasiune. Sunt tineri pasionați. În anumite zile au fost gata să lucreze și câte 12 ore ca să se pregătească cu excelență pentru proiect”, a spus Mitel Ardelean, mentorul echipei RoDroids.


Fondul Științescu, implementat la Brașov de Fundația Comunitară, este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) care stimulează curiozitatea și încurajează pasiunea în aceste domenii a copiilor și tinerilor între 6 și 18 ani.


Suntem foarte încântați, noi, cei din echipa Fundației Comunitare, și, bineînțeles, toate echipele Stiințescu Brașov de acest rezultat excepțional al tinerilor care fac parte din proiectul INVENTRONICA al Academiei de Informatică, proiect finanțat prin programul nostru Stiințescu 4.0 care e în desfășurare. Ne bucurăm să îi putem susține”, a spus directorul executiv al Fundației Comunitare Brașov, Laura Popeea.


În acest an la olimpiada internațională de robotică s-au calificat peste 200 de echipe din 65 de țări.

Camelia Vlad