ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Protestul brazilor de Crăciun” - volum de poeme narative

Publicat: luni, 22 Noiembrie 2021 , ora 15.58
Sursa foto: captură video Youtube
Sursa foto: captură video Youtube
Răsvan Popescu era deja cunoscut ca romancier și scenarist, în momentul în care s-a decis să scrie poezie

„Protestul brazilor de Crăciun” este volumul de poeme narative lansat de Răsvan Popescu.


Caracterizat de Varujan Vosganian drept un „caz special în cadrul generației sale”, deoarece colegii de vârstă literară au debutat ca poeți și au trecut mai apoi la proză, Răsvan Popescu era deja cunoscut ca romancier și scenarist, în momentul în care s-a decis să scrie poezie (audio atașat).

Poemul „Protestul brazilor de Crăciun” este o meditație privind condiția umană, impregnată cu ironie și autoironie, după cum îl descrie Varujan Vosganian.

În același timp, Ioan Holban spune că volumul „este o carte tulburătoare și una din cele mai importante din stricta noastră actualitate literară a unui poet care a crescut, asemeni dublului din castelul din vis, în spatele siluetei scenaristului de succes din filmele lansate la premiere de gală”.

Trecutul de jurnalist și-a lăsat și el amprenta asupra lui Răsvan Popescu.

Jurnalismul este undeva în trecutul meu, dar la vremea respectivă m-a format pentru căutarea adevărului - sigur, cu mijloace jurnalistice. Ceea ce fac acum, cu mijloace lirice, să spun așa. Când vorbim de jurnalism, este un fel de căutare a adevărului cu pasul, adunând tot felul de detalii, elemente care să te ajute să conturezi - să spunem - un adevăr. Aici este un fel de atac frontal, spre profunzimea lucrurilor, într-o formula sintetică, concis”, a spus Răsvan Popescu.

Autor al 10 volume, Răsvan Popescu a fost și președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, în urmă cu un deceniu.

În prezent este membru CNA, dar spune că această calitate nu are nicio legătură cu operele sale.

Sorin Țârcă