ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Paradox - Incidență la infecție în scădere, secția ATI sufocată de pacienți cu Covid-19

Publicat: vineri, 19 Noiembrie 2021 , ora 11.19
Sursa foto: arhiva Radio România Brașov FM
Sursa foto: arhiva Radio România Brașov FM

Spitalele suport Covid-19 sunt pline cu bolnavi, inclusiv secțiile de ATI, cu toate că incidența la infecția cu virusul SARS CoV2 este în scădere continuă la Brașov.


Numărul de paturi dotate complet pentru tratarea pacienților în stare gravă, care au nevoie de terapie intensivă, în județul Brașov, este de 42, dar autoritățile sanitare au anunțat ieri 47 de pacienți la ATI.


Cum este posibil? Pentru că sunt pacienți lăsați în așteptare, zile întregi, la UPU, cu câte un tub de oxigen alături la nevoie, până se eliberează câte un pat la terapie intensivă. Unii mai norocoși au evoluție favorabilă a sănătății și sunt mutați în saloane. Alții, însă, eliberează paturile ATI după ce pierd lupta cu boala.


Reporterul Radio România Brașov FM a stat de vorbă cu câțiva angajați ai spitalului:


“Ajung în urgență și nu au locuri în terapie intensivă”, ne-a spus un angajat al spitalului.


Vin în spital în stadii avansate, cu afectare pulmonară mare, cu șanse mici de supraviețuire”, a declarat un cadru medical.


Oamenii vin cu efort respirator crescut. Vin panicați, cu disperare în ochi, încearcă să se prindă de orice înseamnă speranță. Au nevoie de oxigen foarte mult, de măști. Majoritatea ajung intubați”, a spus o altă angajată de la ATI.


Așa este la Terapie Intensivă! O luptă continuă pentru supraviețuire. Pe acest front ca de război sunt prinse la mijloc cadrele medicale. Cum se descurcă?


“Suntem exact ca pe front. Este un război, doar că nu cu arme”, a spus o asistentă.


Este din ce în ce mai greu. În UPU, după cum știți, sunt foarte mulți în așteptare. Aici, modularul este plin, iar pacienții vin cu forme tot mai grave, afectări de la 65% la 90%”, a explicat o angajată ATI.


Suntem puțini comparativ cu numărul mare de pacienți și de paturi. Multe decese în jur, pe care personalul nu prea le mai poate duce”, ne-a spus alt cadru medical.


Pandemia ne-a dezbinat ca societate. Mulți oameni nu conștientizează pericolul la care suntem expuși din cauza acestui virus, iar de vaccin nici nu vor să audă. Totodată, există, încă, multă suspiciune cu privire la existența virusului:


“Afară e o altă lume. Aici e o lume plină de tristețe, de suferință și de moarte. Afară nu se percepe asta, din păcate, dar asta e realitatea din spitale, de peste tot”, a spus o asistentă.


Este traumatizant când anumite persoane realizează ce se întâmplă și anumite persoane nu vor să realizeze. Este destul de greu - și fizic și psihic”, a declarat o angajată ATI.


Am avut pacienți care au zis că nu sunt cu covid, că i-am băgat noi forțat, dar noi îi băgăm în urma unor teste care sunt foarte riguros făcute de laborator, în care se dovedește că sunt covid pozitivi”, a precizat un alt cadru medical.


Cadrele medicale spun că cei mai mulți dintre pacienții care dezvoltă forme grave ale bolii sunt nevaccinați împotriva virusului.

În județul Brașov, rata de vaccinare a populației eligibile este mai mică de 50%, cu circa 279.000 de persoane imunizate până la aceast moment.





Camelia Vlad