ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Poliomielita, o boală virală extrem de contagioasă, eradicată prin vaccinare

Publicat: duminică, 24 Octombrie 2021 , ora 14.48

Astăzi (24 octombrie) este marcată, ca în fiecare an, Ziua Mondială a Luptei împotriva Poliomielitei. Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în special copiii sub 5 ani.

Mai multe aflăm de la șef sectie clinică Neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brasov, conf. dr. Cristian Falup-Pecurariu: "Polimielita poate provoca paralizie, probleme respiratorii și chiar decesul, dar cel mai important aspect este dizabilitatea, respectiv sechelele provocate de această boală. Există un efort major la nivel global pentru ca această boală să fie eradicată prin vaccinare".

Vaccinul antipoliomielitic lansat în 1950 a dus la reducerea semnificativă a numărului de cazuri în întreaga lume, de la circa 400.000 de cazuri pe an, la nici 1.000 în prezent.

"Practic, atunci erau cam 1.000 de copii afectați zilnic, dar s-au făcut progrese majore și numărul celor afectați de poliomielită a scăzut cu 99%, la ora actuală existând câteva cazuri sporadice, în Afganistan și Pakistan. În țara noastră, vaccinul antipoliomilitic a fost introdus în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Practic, sunt mulți ani de când, în România, vaccinul împotriva poliomielitei se află pe schema națională cu vaccinuri obligatorii pentru toți copiii. Până în anul 2008, acest vaccin se administra pe cale orală, iar din anul 2009 a fost introdus vaccinul injectabil, cu foarte puține contraindicații și efecte secundare, ceea ce îl recomandă ca fiind un vaccin sigur", a explicat dr. Falup-Pecurariu.

În România, ultimul caz raportat a fost în anul 1992.

Camelia Vlad